Идея: Да се конфискуват жилища на руски олигарси в помощ на украинците в Лондон

7392
Идея: Да се конфискуват жилища на руски олигарси в помощ на украинците в Лондон
Снимка: Getty Images/Guliver

Кметът на Лондон - Садик Хан - призова британското правителство да конфискува имоти в столицата, собственост на корумпирани руски олигарси, и да ги продаде, за да финансира 4000 жилища.

Още: САЩ повдигнаха обвинения срещу руски олигарси

Жилища за украинци

Продажбата на активите, които според кмета са на стойност 1,1 млрд. паунда (близо 1,4 млрд. щатски долара), може да отиде за финансиране на достъпни жилища за украинци, които са се преместили в Лондон, за да избягат от войната, подпалена от диктатора Владимир Путин, каза Хан.

Това се случва, след като по-рано външният министър Дейвид Камерън призова замразените руски активи да бъдат конфискувани, за да се подпомогне финансирането на военните усилия в Украйна.

В събота хора по целия свят отбелязаха втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна. Стотици поддръжници на Украйна преминаха през Лондон в подкрепа на усилията на страната да се защити от агресията на силите на Путин.

Още: 2 години война: Целите на Украйна и Русия - кой, кога и как ще победи? Говори ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Мотивите на Садик Хан

В писмо до Майкъл Гоув - държавния секретар по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление на Обединеното кралство, Хан пише, че усилията на правителството да конфискува имоти, притежавани от съюзници на Путин, са добре дошли, но недостатъчни. Кметът е загрижен, че собствеността върху определени имоти може да бъде скрита чрез финансови схеми.

Садик Хан също така призова за възобновяване на схемата за семейни визи за Украйна, след като правителството заяви, че я прекратява. Кабинетът на Риши Сунак все пак посочи, че бежанците още могат да се преместят в Обединеното кралство по схемата "Домове за Украйна".

Още: Лондон ще прати още стотици противотанкови ракети на Украйна (ВИДЕО)

Снимка: Садик Хан, Getty Images/Guliver

"В допълнение към непоколебимата подкрепа за Украйна в отговор на агресията на Путин, трябва да предприемем и по-решителни действия по-близо до дома. Преди две години изложих предложения за борба срещу използването на жилищния пазар в столицата като площадка за игра на международни олигарси, като същевременно набрах средства за справяне с жилищната криза в страната, която е най-остра именно в Лондон. Призовах правителството да конфискува имоти, притежавани от съюзници на Путин, както и да създаде ефективен регистър на бенефициентите на имоти в чужбина", написа Хан.

Той заяви, че макар да приветства създаването на регистър на чуждестранните юридически лица, които искат да купят, продадат или прехвърлят имот или земя в Обединеното кралство, споделя опасенията на участниците в кампанията, че "тези мерки за прозрачност все още не са достатъчно ефективни, за да осветлят покупките в чужбина, които биха могли да подпомогнат престъпления като укриване на данъци и пране на пари, както и да скрият активите на лица, които биха попаднали под евентуален режим на санкции".

Още: Отговорните да не си правят илюзии: Лондон санкционира управата на затвора, където почина Навални

"Особено съм загрижен, че финансовите тръстове все още могат да се използват за прикриване на собствеността върху имоти", посочи кметът на Лондон.

По думите му - нов анализ на кметството разкрива, че ако имотите на стойност 1,1 млрд. паунда, идентифицирани от Transparency International през 2022 г. като закупени от руснаци, обвинени в корупция или връзки с Кремъл, могат да бъдат продадени, това би осигурило достатъчно средства за над 4000 евтини жилища.

"Това би могло да включва осигуряване на достъпни жилища за някои от онези украинци, които са направили Лондон свой дом, след като са избягали от Украйна след инвазията на Путин", аргументира се той.

"Като кмет на Лондон, искам ясно да заявя, че те (украинците) все още са добре дошли тук, в нашия град, и настоявам министрите спешно да направят същите гаранции", заяви Садик Хан.

Още: Украинското посолство в Лондон призова украинците в страната да се регистрират за военна служба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа