Италия има нов премиер

3187
Италия има нов премиер
Снимка: iStock/Guliver

Марио Драги беше официално назначен за министър-председател на Италия в петък вечерта след среща с президента Серджо Матарела, съобщава Euronews. Бившият директор на Европейската централна банка и неговият министерски кабинет трябва да положат клетва в събота, съобщи агенция Фокус.

Администрацията на Драги ще встъпи в длъжност през следващата седмица, след като спечели одобрението на двете камари на италианския парламент.

Той вкара в кабинета си комбинация от технократи, включително заместник-губернаторът на Централната банка на Италия Даниеле Франко и политици от различни партии. Гласуването на доверие трябва да бъде формалност, след като мнозинството от депутатите вече обявиха, че ще го подкрепят.

Правителствената криза в Италия започна миналия месец, когато партията Italia Viva на бившия министър-председател Матео Ренци оттегли подкрепата си от коалицията - която включваше и лявото популистко Движение 5 звезди и лявоцентристката Демократическа партия (ДП).

Въпреки че понастоящем Italia Viva има около 3 процента подкрепа според анкетите, нейните законодатели бяха от решаващо значение за Конте, адвокат, който беше номиниран за първи път през юни 2018 г. от коалицията, сформирана от Д5З и дясната партия Лига.

Конте подаде оставка, след като оцеля след две гласувания на вот на недоверие с надеждата да успее да създаде нова коалиция, но не успя.

Матарела, който преди това обяви, че е против провеждането на нови избори в разгара на пандемията на COVID-19, призова Драги да се опита да създаде коалиция.

Движение "Пет звезди" подкрепи Марио Драги за премиер на Италия

Членовете на италианското Движение "Пет звезди" подкрепиха днес Марио Драги за премиер на Италия, предаде Ройтерс. В онлайн гласуване 5...

Д5З, най-голямата политическа сила в италианското правителство, официално подкрепи Драги за министър-председател в четвъртък след онлайн гласуване на своите членове, в което 59,3% от участвалите 74 500 гласуваха в подкрепа на правителство, оглавявано от бившия европейски централен банкер.

67-годишният Даниеле Франко трябва да поеме кормилото на министерството на икономиката. Заместник-управителят на Централната банка на Италия, където Драги някога е бил управител, се смята за един от най-добрите експерти по публични финанси и именно той ще трябва да изготви плана за усвояване на европейските средства от фонда за възстановяване.

Сред познатите лица са Луиджи ди Майо, лидер на Д5З, който остава министър на външните работи. Роберто Сперанса, от малката лява партия LEU, ще продължи да пази страната през пандемията като министър на здравеопазването, докато Лучиана Ламоргезе, технократ, запазва ролята си на министър на вътрешните работи.

Драги също обяви създаването на „суперминистерство“ за екологичен преход. То ще бъде ръководено от известния физик Роберто Чинголани.

Икономиката ще бъде основният фокус на правителството. Италия е третата по големина икономика в еврозоната, но е опустошена от пандемията, регистрирайки най-големия спад на БВП в еврозоната от 8,9% през 2020 г.

Срещу 4 евро: Нов тест открива антитела в Италия

Италианският професор педиатър Джан Винченцо Дзукоти от миланската болница “Сако” експериментира с нов тест за откриване на...

В момента страната има втория по височина публичен дълг в еврозоната след Гърция, възлизащ на 158 процента от БВП.

Първата задача на правителството ще бъде да реши как да похарчи 209 милиарда евро, които страната ще получи от ЕС като част от плана за възстановяване на блока, за да рестартира икономиката. Правителството трябва да представи своите планове пред Брюксел за одобрение през април. Несъгласието относно това, което трябва да се приоритизира и кой трябва да контролира средствата предизвика разпадането на коалицията миналия месец.

Пандемията също ще продължи да бъде основен приоритет. Италия е най-силно засегнатата страна в ЕС с повече от 93 000 смъртни случая и 2,6 милиона потвърдени случая.

Ваксинацията, които първоначално започнаха със светкавична бързина, спряха заради провала на Европейската комисия с доставките. Над 3,6 милиона са получили поне една доза, като 1,2 милиона са получили и двете, според данни на здравното министерство.

В четвъртък здравната научна фондация Gimbe заяви, че страната се нуждае от „бързо вземане на решения, тъй като прогресията на вируса и неговите варианти със сигурност не се забавя от правителствената криза“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа