Италия обмисля реципрочни мерки за страните, които спират техни туристи

2832
Италия обмисля реципрочни мерки за страните, които спират техни туристи
Снимка: Getty Images/Guliver

Италия обмисля реципрочни мерки за страните, които спират техни туристи заради разпространението на коронавируса. Това става ясно от изявление на италиански министър пред в.”Corriere della Serra”.

Вярваме в европейския дух, но сме готови да затворим границите си за онзи, който не ни уважава. Италия вярва в сътрудничеството, но също и в реципрочността. Така италианският министър на външните работи Луиджи ди Майо коментира темата в интервю за медията, цитирано от 24 часа.

Рим: ЕС ще се разпадне, ако третира Италия като прокажена

Италианският външен министър предупреждава, че Европейският съюз "ще се разпадне", ако правителствата на ЕС третират италианците като п...

На въпрос на вестника какво иска да каже с неотдавнашните си думи, че Италия няма да остане безмълвна пред онези, които я третират като лазарет, Ди Майо отговаря, че „мачът ще започне на 3 юни (тогава отпада изискването за поставяне под карантина в Италия на гражданите на ЕС - бел.а.), защото е сложно да преговаряш с чужда държава, докато все още имаме рестриктивни правила”. 

„Италия се отличи с прозрачността си и нашите данни са много успокоителни. Не искаме да повдигаме полемики, но ако някой мисли да ни затваря вратата под носа само заради интересите си, то тогава ще отвърнем. Ако сме изправени пред персонализми, вратата ще я затворим и ние. Налице е обаче конструктивен диалог от страна на много държави., каза още той.

Припомняме, че държавите сред държавите, които поставят 14 -дневна карантина за италианците е и България. Освен това още Франция, Испания, Великобритания, Ирландия, Северна Македония, Гърция и Словения. Единствено Нидерландия, Португалия, Турция, Сърбия, Албания, Косово, Литва разрешават без никакви спънки влизането на италианците. Всички останали страни в Европа забраняват изцяло влизането им.

От днес, 1 юни, туристи от 29 държави ще могат да влизат в България

Близо две трети от заболелите от коранавирус в Италия са оздравели

Нови 87 случая, свързани с коронавируса, бяха отчетени за денонощие в Италия. Така общият брой на жертвите в една от най-тежко засегнат...

Ди Майо допълва, че ще обсъди въпроса за туристическия поток с германския си колега на 5 юни и че Германия го е успокоила, що се отнася до опасенията за създаването на предполагаеми коридори на базата на двустранни споразумения.

За това, какво мисли за намерението на Гърция за налагането на карантина на италианците от Ломбардия, Пиемонт, Венето и Емилия-Романя, Ди Майо отговаря, че ще чуе по този въпрос гръцкия си колега, а освен това, на 9 юни ще отиде в Атина, за да му покаже реалните данни за ситуацията в италианските области.

В неделя решението на Гърция да поставя италианците от Северна Италия под карантина, предизвика силно раздразнение и у губернатора на Венето Лука Дзая. „Щом ни затварят вратите под носа, няма да ни видят никога повече”, закани се Дзая.

В публикация във фейсбук Луиджи ди Майо писа, че „е необходимо винаги да мериш думите и делата си. Ако някой мисли да ни третира като лазарет, нека знае, че няма да останем със скръстени ръце. Търпението има граници”.

Италия губи 80% от приходите от туризъм заради пандемията

Пандемията COVID-19 е нанесла на италианската туристическа индустрия толкова големи щети, че през 2020 г. приходите й ще намалеят с 80%...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 юни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа