Изборите в Чехия продължават

15058
Изборите в Чехия продължават
Снимка: Getty Images / Guliver

И днес чехите продължават да гласуват на предсрочните парламентарни избори в страната. Изборите започнаха още вчера, припомня БГНЕС

Според данните от допитванията Чешката социалдемократическа партия (CSSD) е вероятният победител с 26% от гласовете, следвана от компартията (KSCM) с 18% от гласовете и новото движение АНО на богаташа Андрей Бабиш (16,5%) .

Ако резултатът се препокрие с данните от анкетите, Чехия ще се окаже в трудна политическа ситуация, тъй като не се очертава никакво ясно мнозинство, смятат анализаторите.

Изборите може да дадат шанс на комунистите (KSCM), които досега бяха държани настрана от другите партии, да проникнат в кулоарите на властта за пръв път от свалянето на тоталитарния режим чрез Нежната революция през 1989 г.

Социалдемократите се надяват на резултат, който да им позволи да съставят правителство на малцинството с подкрепата на KSCM. Тази перспектива е приемлива както за водача на Социалдемократическата партия Бохуслав Соботка, така и за президента Милош Земан – самият той бивш член на компартията през периода 1968-1970. Но за да състави стабилно и здраво правителство, Соботка се надява CSSD да съберат поне 30% от гласовете.

Перспективата за връщане на комунистите във властта обаче тревожи много избиратели.

Партиите от десницата - Гражданска демократическа партия (ODS) и ТОП 09 - като че ли са се примирили пред перспективата да преминат в опозиция след изборите. Няколко малки формации се колебаят около прага от 5% за влизане в парламента и техните резултати може да повлияят за сформиране на бъдещата коалиция.

Избирателните секции приключват работа в 12 ч. по Гринуич (14 ч. бълг.време). Според статистическата служба почти окончателните резултати (99%) от изборите ще станат известни след 16 ч. по Гринуич (18 ч. бълг. време).

Снимка: Архив

Вацлав Клаус иска Чехия да напусне ЕС

Бившият президент на Чехия Вацлав Клаус призовава Чехия да напусне незабавнo Европейския съюз. Той смята, че европейската институция е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа