Как Украйна е успяла за първи път в историята да свали прочутия руски самолет А-50

12132
Как Украйна е успяла за първи път в историята да свали прочутия руски самолет А-50
Снимка: принтскрийн/YouTube/Новостник

Москва мълчи. До понеделник вечерта руското Министерство на отбраната не беше реагирало на съобщението на украинските военни, че предната вечер над Азовско море са свалили разузнавателен самолет А-50 и са повредили самолет Ил-22М. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не разполага с никаква информация. Украйна обаче изглежда е толкова уверена в успеха си, че в понеделник за него съобщиха главнокомандващият Валерий Залужний и командващият ВВС Микола Олешчук.

Защо А-50 е толкова важен

Ако информацията бъде недвусмислено потвърдена, това ще означава, че Украйна за първи път в историята е успяла да свали самолет А-50. Тези самолети са били разработени в СССР в края на 1970-те години на базата на транспортния Ил-16 и могат да бъдат лесно разпознати по големия въртящ се диск. В държавите от НАТО тези самолети се наричат AWACS. Украйна вече е успявала да атакува Ил-76 както в небето, така и на земята, но случаят със свалянето на А-50 е единствен досега.

Още: Дейвид Камерън: Като през 30-те на миналия век е, само че Путин е в ролята на Хитлер

Още: Дейвид Камерън: Като през 30-те на миналия век е, само че Путин е в ролята на Хитлер

Тези самолети обичайно лятят на голямо разстояние от зоната на бойните действия - на няколкостотин километра. Основната им задача е да разузнават и да оказват поддръжка при насочването към цели, най-вече въздушни. По данни на медиите Русия разполага с десетина самолета от този вид, като модернизираните модели, А-50У, са започнали да се произвеждат през 2011 година, а поредният е бил предаден през септември 2023. През февруари 2023 един самолет А-50 бе повреден с дрон на летище в Беларус.

Свалянето на А-50: как и с какво

Украинските въоръжени сили не съобщават с какви средства са атакували А-50 и Ил-22М. Киевският авиационен експерт Валерий Романенко казва пред ДВ, че това най-вероятно са били американски системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". По неговите думи Киев няма друго оръжие със сходни характеристики. Като се има предвид мястото на поражението - над Азовско море пред бреговете на окупираната част от Украйна, подходящи са само ракетите "Пейтриът". Обсегът на някои от техните модификации е 160 километра.

Още: Франция прави още повече гаубици за Украйна, ще ѝ дава по 50 прецизни ракети месечно (ВИДЕО)

Ако това е така, излиза, че украинските военни са предприели рискована стъпка, премествайки скъпите и мощни "Пейтриът" близо до фронтовата линия. Киев има няколко такива системи, включително и такива, получени от Германия. До този момент комплексите се използваха за защита на големите градове от руски ракети. По украински данни именно "Пейтриът" свалят съвременните руски свръхзвукови ракети "Кинжал". "Разполагането на "Пейтриът" толкова близо до фронтовата линия е повече от рискована операция", казва пред ДВ Олег Катков, главен редактор на изданието "Defense Express". Той припомня, че по този начин са свалени и няколко руски бойни самолета и хеликоптера в Брянска област на границата с Украйна през май 2023 година.

Още: Франция прави още повече гаубици за Украйна, ще ѝ дава по 50 прецизни ракети месечно (ВИДЕО)

През декември 2023 Украйна съобщи, че е свалила наведнъж три руски бомбардировача на южния фронт. И за тях не се знае с какво точно са били поразени, но наблюдатели предполагат, че става дума за "Пейтриът".

Австрийският военен експерт Маркус Райзнер изказва на свой ред предположението, че А-50 може да бъде свален не само с "Пейтриът", но и с друг комплекс - при това както от земята, така и от въздуха. Не е изключено да са били използвани и различни системи.

Още: Русия порази Харковска област, има жертви и ранени (СНИМКИ)

Какво ще промени свалянето на А-50

Атаката на украинските военни над Азовско море ще има няколко последствия, отбелязват експертите. Маркус Райзнер прогнозира, че до изясняването на всички обстоятелства Русия няма да може "да действа така, сякаш нищо не се е случило". Според него Русия може да намали интензивността на използване на тези, а вероятно и на други военни самолети, както е постъпвала в подобни случаи преди.

Още: Русия порази Харковска област, има жертви и ранени (СНИМКИ)

Киевският авиационен експерт Валерий Романенко смята на свой ред, че руските въоръжени сили ще бъдат принудени да отместят А-50 на около 100 километра от фронтовата линия. По неговите думи това ще даде на Киев "тактически предимства в някои райони", от които украинските въоръжени сили нанасят удари по Крим и по други цели навътре в окупираните територии. Това може да подобри и условията за използване на бойните самолети на Украйна - както за прикритие на наземните операции, така и за изстрелване на западни крилати ракети от типа "Storm Shadow".

Още: Украйна задържа руски шпионин, подготвял екологична катастрофа

Маркус Райзнер определя случилото се като "впечатляващ успех" - не само на бойното поле, но и в информационното пространство, особено на фона на кризите в други части на света. Според австрийския военен аналитик един от основните изводи е, че Украйна отново е демонстрирала способността си "невероятно ефективно" да използва "малкото средства, с които разполага". Според него това е важно и за по-нататъшната поддръжка от страна на Запада.

 

Източник: Дойче веле

Още: Украйна задържа руски шпионин, подготвял екологична катастрофа

Още: Руски патрулен кораб е потънал край Крим: Украински партизани го показаха (СНИМКИ)

Руски патрулен кораб е потънал край Крим: Украински партизани го показаха (СНИМКИ)

Украинското разузнаване: Вече можем да ударим Санкт Петербург

Русия погна лидер на узбекската диаспора: Зрее ли бунт на всички неетнически руснаци?

Украинското разузнаване: Вече можем да ударим Санкт Петербург

Русия погна лидер на узбекската диаспора: Зрее ли бунт на всички неетнически руснаци?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кипър засилва мерките заради опасност от пожари на Великден

"Преди Евровизия": Отново запалиха Корана в Швеция (ВИДЕО)

Европейските "зелени" дадоха старт на предизборната кампания

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа