Камерън печели с абсолютно мнозинство

6311
Камерън печели с абсолютно мнозинство
Снимка: Gettyimages

Консервативната партия на Дейвид Камерън спечели изборите във Великобритания с абсолютно мнозинство в Камарата на общините.

До момента са обработени 644 от 650 избирателни района. Торите получават 326 места от 650-местния парламент, което им позволя да формират правителство с мнозинство, без консултации с други партии.

Консерваторите дори може да се увеличи броя на заетите места в парламента до 329. Лидерът на консерваторите и премиер Дейвид Камерън пристигна в Бъкингамския дворец за аудиенция при кралица Елизабет II, която трябва да потвърди номинацията му за министър-председател за втори петгодишен мандат.

Лейбъристката партия загуби изборите, спечелвайки само 230 места в парламента, с 25 места по-малко от 2010 г. Нейният лидер Ед Милибанд днес подаде оставка. "Вече разговарях по телефона с Дейвид Камерън и го поздравих за победата му", каза Милибанд. "Аз все още вярвам, че лейбъристкото правителство е необходимо, но избирателите са решили по различен начин. За това напускам поста", заяви той.

Шотландската национална партия / ЕНП / за първи път в историята стана третата сила в Камарата на общините. Според британската национална телевизия партията печели 56 места, от общо 59, осигурявайки си категорична победа в Шотландия.

Този успех се превърна и в пореден удар за лейбъристите, които се надяваха на повече гласове в обикновено силният за тях район.

Избирателната активност за изборите беше 66,1%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа