Камерън се бави с конкретните искания, за да остане Великобритания в ЕС

3111
Камерън се бави с конкретните искания, за да остане Великобритания в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Освен с бежанската криза, Дъблинския регламент, специфичната роля на „горещите точки“ и засилването на контрола по външните граници на ЕС, предстоящият Европейски съвет ще изслуша предварителна оценка на преговорите с Великобритания относно членството ѝ в ЕС, информира EUobserver.

Както е добре известно, във Великобритания вече върви подготовка за референдум относно членството на Обединеното кралство в ЕС. Каращият втори мандат британски премиер Дейвид Камерън обеща такъв плебисцит да се състои до края на 2017-та година.

Меркел заяви, че иска Великобритания да остане член на ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че би желала Великобритания да остане член на ЕС, предаде ТАСС. „Аз бих искала Великобр...

Дотук техническите разговори по въпроса между Брюксел и Лондон продължават, като засега не са ясни абсолютно точните искания на Великобритания, за да остане в ЕС. Надеждата е, че те ще бъдат изяснени до декември тази година или най-късно до март следващата година, за поредната среща на Европейския съвет. Всичко зависи от Камерън, а той се бави, като в Брюксел вече прогнозират, че в крайна сметка март е по-реалистичен срок, за да може Великобритания да проведе референдум октомври-ноември догодина. „За танго са нужни двама“, коментира накратко пред Европейския парламент председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Засега е ясно следното – Дейвид Камерън иска промяна на суверенитета в четири сфери. Става въпрос за увеличаване на тежестта на думата на националните парламенти по европейските въпроси, за икономическото управление и по-конкретно защита на интересите на страните-членки на ЕС, които са извън еврозоната, за конкуренцията в ЕС като цяло и за намаляване на социалните придобивки на мигрантите и гражданите на ЕС във Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа