Русия пусна видео с разпит на командира Волина от "Азовстал"

52461
Русия пусна видео с разпит на командира Волина от "Азовстал"
Снимка: стопкадър

Бойците от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и бойците от националните батальони, които бяха обкръжени, бяха в трудна ситуация, нямаше достатъчно боеприпаси, вода и лекарства, казва командирът на 36-а бригада украински морски пехотинци Серхий Волински, по прозвище Волина. Думите са от публикувано в руски канали видео, чиято автентичност не може да бъде потвърдена.

"Останаха малко боеприпаси, стрелково оръжие, имаше много големи трудности с водата и храната, техниката и моралното състояние на войниците. Имаше много ранени и загинали", цитира думите му руската прокремълска телевизия "Звезда".

Волински обяснява, че Русия е имала превъзходство в авиация, артилерия, бронираната техника, танкове, жива сила. "Бяхме в пълно обкръжение, това беше проблемът", добавя той.

Той също така разказва подробности за това как неговата част е успяла да се придвижи от територията на мариуполския завод "Илич" в "Азовстал" – за тази цел неговите бойци поставили знак "Z" върху техниката, за да се маскират като руски войски.

"С мен тръгнаха около 200 момчета, предимно от морската пехота, с които служех. Приготвихме се, поставихме идентификационни знаци "Z" на оборудването, за да заблудим силите, които биха могли да ни срещнат по пътя, отработихме маршрута и се придвижихме в посока "Азовстал", казва Волински.

Той разказва също, че две колони украински морски пехотинци - неговата и на бившия му командир на 36-а бригада Владимир Баранюк – трябвало да тръгнат заедно, но в крайна сметка се разделили (по-рано руските медии публикуваха видеа с разпити на пленения Баранюк).

"Той попадна под артилерийски огън, под въздушни удари, техниката му се натъкна на мини. Хора загинаха, бяха ранени, а движението на техниката се забави", обяснява Волина.

По-рано изпълняващият длъжността командир на 36-а украинска бригада Сергий Волински-Волина потвърди, че от "Азовстал" са излезли всички бойци.

В същото време днес по-рано на територията на "Азовстал" били открити "заблудили се" още няколко украински военни, заяви ръководителят на ДНР Денис Пушилин в ефира на предаването "Соловьов Live". Владимир Соловьов е считан за пропаганден рупор на Кремъл и е един от попадналите под западни санкции заради това, което върши като "информационна работа". "Върви оглеждането на всяко ъгълче, всяка стая, това е изкючително много, но работата напредва. Бяха открити няколко души, заблудули се, но също изпратени при своите другари", казва Пушилин. На въпроса, много ли са били, той отговаря, че става дума за трима-четирима военни. В първия ден били открити един или двама души, после още двама. По думите му новооткритите бойци не представлявали заплаха.

При оглеждането руските военни открили микробус с минирани трупове на украински бойци в мазетата на мариуполския завод Азовстал, Министерството на отбраната на Русия разглежда това като опит за провокация от страна на Киев. Това на свой ред заяви говорителят на ведомството Игор Конашенков. Изявлението идва на фона на множеството свидетелства за миниране от страна на руските войски на райони, от които те са се оттеглили - при това не на военни обекти, а на граждански и дори частни домове, където заложени експлозиви бяха намерени на абсурдни места и без никаква логична военна цел, освен всяване на ужас чрез терор: Зверства: Руски войници минират пианото на 10-годишно дете (СНИМКИ)

Експерт: Разминирането в Украйна ще отнеме поне 10 години, тепърва хора ще загиват от разпръснатите мини

"Според резултатите от разпитите на заловените бойци от "Азов" е установено, че минирането на телата е извършено по пряка заповед от Киев. Целта на провокацията – да обвини Русия в умишлено унищожаване на останките на телата и недопускането на извозването им за предаване на роднини, за да се спаси политическата репутация на режима в Киев и лично на Зеленски", казва генерал-майорът. Тези твърдения нямат потвърждение от независим източник.

ОЩЕ: Разследващ военните престъпления: Путин провежда етническа чистка в Украйна

Междувременно следователи на Следствения комитет на Руската федерация оглеждали предполагаема щаб-квартира, в която се смята, че са се помещавали украинските бойци на територията на завода "Азовстал" в Мариупол.

Предполага се, че щабът на една от ротите на украинските бойци се е намирал в бомбоубежище на територията на завод "Азовстал". Група следователи на Следствения комитет на Руската федерация извърши проверка на помещението. По време на разследването са проверени повече от пет помещения, в които се е намирал персонал и длъжностни лица.

Металургичният завод "Азовстал", намиращ се в Мариупол, беше основният център на съпротива на украинските бойци. Той попадна под контрола на руските военни на 20 май. Според руското министерство на отбраната 2439 бойци от полка "Азов" и военнослужещи от ВСУ, които са били на територията на завода, са се предали.

По-рано Пушилин заяви, че Генералната прокуратура на ДНР, съвместно със съответните руски служби, разработва харта за международен трибунал над украинските военни от "Азовстал". По думите му редица държави вече са се съгласили да участват в процеса. Официален Кремъл обаче каза, че не знае за съгласили се държави. Заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко коментира по този повод на 25 май, че Руската федерация засега няма информация за евентуално участие на други държави във въпросния трибунал, който ще се проведе в ДНР. "Чух за изявлението на Пушилин за създаването на някакъв вид публичен международен трибунал, който ще се произнесе по всички дела, но все още нямаме информация кой ще участва в него", каза Руденко.

На свой ред правосъдният министър на ДНР Юрий Сироватко каза, че за "престъпленията, извършени от украински войници", ги грози смъртна присъда. По думите му, окончателната присъда за военнопленниците ще бъде произнесена от съда.

В ДНР и ЛНР няма мораториум върху смъртното наказание, но и двете "републики" не са признати от международната общност т.е. и законодателството им не е легитимно съгласно принципите на международното право.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Близките на бойците от полк "Азов" нямат никакви данни за тях

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа