Контролирано пиене - нова терапия при алкохолна зависимост: Работи ли?

2250
Контролирано пиене - нова терапия при алкохолна зависимост: Работи ли?
Снимка: iStock

Чаша вино вечер, една или две бири след работа или наздравица с шампанско при специален повод - алкохолът отдавна се е превърнал в част от нашата култура.

Германия се нарежда сред страните с най-висока консумация на спиртни напитки, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Всеки десети възрастен в страната консумира средно по 10 литра чист алкохол годишно. Толкова са например 200 литра бира или около 80 литра вино. А границата между удоволствието и пристрастяването често може да бъде опасно тънка.

Колко е разумно да се пие?

Според Института "Роберт Кох" 14% от жените и 18% от мъжете приемат алкохол в рискови количества. Германският център по въпросите на пристрастяването посочва, че употребата на повече от 12 грама чист алкохол на ден за здрави жени и повече от 24 грама на ден при мъжете вече носи риск. Само за илюстрация: бутилка бира от 0,33 литра съдържа 13 грама алкохол, а чаша вино от 0,2 литра - 18 грама.

В същото време нерегистрираните алкохолно зависими хора са много, защото често проблемът не бива разпознат и признаван като такъв, казва Морис Кабанис, директор на Клиника по медицина на зависимостите и зависимото поведение в Щутгарт. Много алкохолици не признават своята зависимост в продължение на години, включително поради срам.

Злоупотребата с алкохол действа брутално на съня! Вижте как точно

Руски учени са открили пряка връзка между злоупотребата с алкохол и бруталното влошаване на качеството на съня. Татяна Клименко, която ...

Професиите и социалните групи на страдащите от алкохолна зависимост са не по-малко разнообразни от причините за пристрастяването към алкохола. Те могат да са свързани с биографията, или да са генетични. Заучените навици, като например бирата след работа, която постепенно се превръща в няколко бири, или все по-ранното пиене през деня също могат да са фактор. Перспективата за строго въздържание пък отказва мнозина да започнат лечение. Това е една от основните причини едва един от всеки десет души да търси адекватна помощ и да започне терапия.

Контролирано пиене като алтернатива на въздържанието

Експертите все по-често възприемат контролираното пиене, при което приемането на алкохол не е напълно преустановено, като нов перспективен метод за лечение. Йоахим Кьоркел, професор по психология в Протестантския университет по приложни науки в Нюрнберг, е разработил такава програма. През 2020 г. голямо общоевропейско проучване опроверга необходимостта от стриктното въздържание при възрастните. Много от тях не са в състояние да се откажат напълно от алкохола, но са склонни да ограничат приеманите количества.

След цялостна диагностика в началото на лечението, избралите контролираното пиене като терапия се учат как да се справят с алкохолната си зависимост по здравословен начин. Една от важните стъпки в това е воденето на дневник на пиенето. В него се записва каква е индивидуалната консумация и се поставят конкретни задачи. В него може да има и отговори на въпроси като: "Колко пия в момента и колко по-малко искам да пия през следващата седмица"?

Дълго време въздържанието - абсолютното неприемане на алкохол - се приемаше като единствена възможност за лечение. Тази концепция се основава основно на разбирането за болестта от 1960-те години. В издадената по онова време книга "Моделът на медицинската болест алкохолизъм" на Елвин Мортън Джелинек се твърди, че склонността към алкохолизъм до голяма степен е предопределена генетично - т.е. човек или е алкохолик, или не е. Според тази теза не съществуват различни степени на пристрастяване и затова контролираното пиене не е възможно.

Учени: Хората с тази кръвна група най-често имат проблеми с алкохола

Обяснявайки връзката между кръвната група и предразположеността към алкохолизъм, учените посочиха особеностите на функционирането на на...

Комбинираните терапии имат по-добър ефект

Днес контролираното пиене все още не е признато за метод и не се плаща от осигуровките, когато се прилага като лечение. Независимо от това, то има своето място в терапевтичната работа, става все по-широко разпространено и е помогнало на много хора. Между 20 и 30% от участниците постигат въздържание именно чрез тази програма. Въпреки че медикаментозното лечение, например с лекарства, предизвикващи непоносимост към алкохола, също може да е от помощ. Но експертите смятат, че при него вероятността от рецидив е голяма, ако това лечение не се придружава от съпътстваща терапия.

Включване в група за взаимопомощ също може да се окаже изключително важно за овладяване на зависимостта от алкохола в дългосрочен план.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com