Лаура Кьовеши най-вероятно ще е новият главен прокурор на ЕС

6539
Лаура Кьовеши най-вероятно ще е новият главен прокурор на ЕС
Снимка: БГНЕС

Лаура Кьовеши най-вероятно ще бъде новият главен прокурор на Европейския съюз. Тя беше одобрена от Комитета на постоянните представители към Съвета на ЕС.

Органът на европейските посланици е помощен комитет към Съвета на ЕС. Румънката увеличи шансовете си след като Франция застана зад кандидатурата й през юли. До скоро Съвета на Европа подкрепяше нейният конкурент - французинът Жан-Франсоа Бонер. Така се стигна до гласуването днес, при което румънката спечели 17 от 23 гласа. Гласуващите са само 23 - защото толкова ще са държавите, които ще участват в Европейската прокуратура. България е сред тях.

 

Пред БНР говорителят на финландското председателство на Съвета на ЕС Марко Рунала потвърди, че за кандидатурата на Кьовеши вече има достатъчно мнозинство. Той обясни обаче, че гласуването днес е било неофициално - само да провери мнозинството, затова е било проведено и с таен вот.

Асим Адемов: Не ни е страх от Лаура Кьовеши

„Създаде се грешно впечатление, че представителите на ГЕРБ в Европейския парламент не сме гласували за избирането на Лаура Кьовеш...

Какво следва?

Европейският парламент и Съветът избират с общо съгласие главния европейски прокурор за седемгодишен срок, който не може да бъде подновен. Съветът взема решение с обикновено мнозинство.

На този етап на процедурата, която не е приключила, Кьовеши е единствен кандидат за поста, което означава, че много скоро ще имаме главен прокурор на Общността, обяви говорител на Европейската комисия.

Новата позиция на Съвета на Европа ще позволи преговорите между ЕП и Съвета да бъдат подновени. Очаква се още на следващата им среща - насрочена за 24 септември, те да приключат. Защото ЕП вече подкрепи Кьовеши. Тогава Съветът вече ще гласува отново - този път официално.

 

Лаура Кьовеши е все по-близо до поста на европейски главен прокурор

Лидерите на Европейския парламент в четвъртък подкрепиха Лаура Кьовеши от Румъния като техен основен избор да бъдат първият главен прок...

Процедурата беше в застой при предишния Европейски парламент и Съвета на Европа. Упорство срещу нейната кандидатура проявяваше основно Румъния, до скоро България и още няколко държави, които поддържаха доста по-умерения и по-скоро дипломат от кариерата - французинът Жан-Франсоа Бонер.

В същото време Европейският парламент вече гласува "за" Кьовеши. Евродепутатите няколко пъти са изразявали подкрепата си за румънката. Последно на 18 юли председателят на европарламента Давид Сасоли изпрати писмо до Съвета на ЕС. С днешното решение на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите.

По време на дългата процедура по избор на главен прокурор Кьовеши имаше множество проблеми в страната си. Включително, срещу нея беше заведено скалъпено дело, с призовка за съда за деня, в който беше изслушването й пред евродепутатите.

„Днешното решение е реабилитация за Кьовеши и удар в лицето на румънското правителство, което я уволни и подложи на гонения“, заяви докладчикът по досието в сянка - евродепутатът от групата на „Зелените/Европейски свободен алианс“ Саския Брикмон

Очевидно е, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент, заяви говорителят на ЕК.

Лаура Кьовеши – ключът към бъдещето на ЕС

Кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС хвърли камък в европейското блато. Трудно е да се повярва, че тази млада жена ...

Коя е Лаура Кьовеши?

Лаура Кьовеши е бивш ръководител на румънската антикорупционна прокуратура. Тя е е първата жена главен прокурор на Румъния, както и най-младият главен прокурор на страната. По онова време тя е само 33 години. Кьовеши получи втори мандат през октомври 2009 г. През май 2013 г. е назначена за главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (ДБК), специална прокуратура, която разследва случаи на корупция от най-високо ниво.

За петте си години като главен прокурор в Националната агенция за борба с корупцията на Румъния тя предизвика истински фурор, с повдигането на обвинения срещу министри, депутати и други влиятелни фигури, довели до отнемането на имущество за три милиарда евро. Последвалата ответна реакция, включваща промени в румънското законодателство и съдебна власт, ред политически хватки и опити за неглижиране и очерняне на Кьовеши, предизвика консолидиране на гражданската активност на румънците и изостряне на антикорупционната им чувствителност.

Позицията на България

В предишния европейски парламентарен сезон България не подкрепяше Лаура Кьовеши за поста. Позицията на премиера Бойко Борисов обаче се промени на 20 юли, когато изненадващо премиерът обяви, че ще подкрепи румънката за европейски главен прокурор.

Коя е Лаура Кьовеши?

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепи с 26 гласа румънския кандидат за главен...

Това се случи малко след като Франция подкрепи Кьовеши.

Главният прокурор на ЕС

Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.

Идеята е под негово ръководство да има прокурори, които да наблюдават всяка страна - членка.  Главният прокурор на ЕС ще има изключително широки правомощия, за да може да разследва злоупотреби във всички сектори, включително и на властимащи.

Евродепутатът Саския Брикмон заяви, че ролята на европейския главен прокурор е ключова в борбата с измамите и с корупцията в Евросъюза и сега тя ще бъде укрепена от опита и решимостта на Кьовеши, която е постигнала значими резултати като директор на управлението за борба с корупцията в Румъния въпреки опитите на социалистическото правителство за намеса в работата ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа