Лавров: Лондон "замаза очите" на ЕС по случая "Скрипал"

3539
Лавров: Лондон "замаза очите" на ЕС по случая "Скрипал"
Снимка: Getty Images/Guliver

Лондон се обърна към Европа относно отравянето на бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри, обещавайки да докаже вината на Москва с цел да убеди страните от ЕС да се присъединят към експулсирането на останалите дипломати. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с президента на Беларус в Минск, цитиран от ТАСС.

"Много негативна, особена роля играе Лондон, който буквално „замаза очите“ на повечето страни от ЕС за случая „Срипал“, нагло обвинявайки Русия преди още разследването да е започнало и сега, когато все още е в ход. А сега, без да бъдат предоставени факти, уговаря страните от ЕС да се присъединят към експулсирането на дипломати, обещавайки, че фактите ще бъдат предоставени впоследствие. Но след това ще се окаже, че всички тези факти ще се разпаднат, като къща от карти", каза още Лавров, пише БГНЕС.

НАТО и Русия на първа среща след случая Скрипал

В четвъртък НАТО ще проведе първите официални разговори с Русия, след като на 4 март в британския град Солсбъри с нервно-паралитично ве...

В същото време той подчерта, че в последно време някои европейски партньори демонстрират не само интерес към позицията на Русия, но и "готовност за връщане към здравия разум" в отношенията с Москва.

Actualno.com припомня, че Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, която го посети от Москва, колабираха на 4 март на пейка в Солсбъри, Западна Англия, където живее бившият двоен агент.

Великобритания обвини Русия, че стои зад атаката с нервно-паралитичният газ „Новичок“, разработен в бившия Съветски съюз и на тази основа обвини Москва, че е замесена в инцидента. Експертите на ООН потвърдиха използването на високо токсичния нервен агент, без да посочат кой би могъл да стои зад това. Руската страна категорично отрече всички спекулации по този въпрос, като посочи, че разработването на такова вещество в бившия СССР не съществува в Русия. Без да се представя никакви доказателства, Лондон изгони 23 руски дипломати и загатна за други антируски мерки, след което Москва предприе стъпки в отговор, изгонвайки от Русия подобен брой британски служители на посолството и препоръчвайки затваряне на Генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекратяване на дейността на Британския съвет в Русия.

САЩ, Канада, Австралия, Франция, Германия и редица европейски страни, както и НАТО, в знак на солидарност с Лондон на 26-29 март отзоваха повече от 150 руски дипломати. От своя страна, Министерството на външните работи на Русия обяви огледални мерки по отношение на дипломатическите представителства на държавите, експулсирали руски дипломати.

Бившият ръководител на чешкото военно разузнаване: Русия не е отровила Скрипал

„Предполагам, че нашите „празни вопли“ изобщо не плашат Русия. Трябва да осъзнаем собственото си положение: Русия ни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа