Лондон: Около 14 000 спасени живота с британската програма за ваксинация

1376
Лондон: Около 14 000 спасени живота с британската програма за ваксинация
Снимка: iStock

Досега британската програма за ваксинация срещу коронавирус е предотвратила около 14 000 смъртни случая и повече от 45 000 хоспитализации. Това съобщи на пресконференция в Лондон заместник-министърът на бизнеса за енергетиката и промишлената стратегия Надим Захави, който отговаря за програмата, пише ТАСС. Изявлението е направено на фона на публикувана по-рано информация, че през последните 24 часа в страната са открити над 16 000 случая на COVID-19, което е най-високият показател от 6-ти февруари насам.

Броят на хоспитализациите също нараства, но според Захави около 60% от пациентите са жители на страната, които все още не са ваксинирани. Освен това, в болниците сега се приемат по-малко хора, отколкото при сравними честоти преди масовите ваксинации. "Ние знаем със сигурност и вие също знаете, че ваксините променят ситуацията. Те са това, което ще ни позволи да преодолеем пандемията. Последните данни показват, че програмата за ваксинация е спасила повече от 14 000 живота и са избегнати 44 500 хоспитализации. Ако погледнете данните на тези, които са приети в болница, можете ясно да видите, че програмата работи", посочи Захави.

Борис Джонсън представи плана за връщане на Великобритания към нормалното

Програмата за ускорена ваксинация във Великобритания може да позволи премахването на ограниченията за социални контакти в края на юни, ...

Той подчерта, че по-малко от 10% от хоспитализираните са получили и двете ваксинации, които в момента се правят в страната на интервали от осем седмици. Според последните данни в момента в кралството хората на възраст над 65 г. съставляват по-малко от 1/4 от хоспитализираните, докато в пика на втората вълна на епидемията (през януари) те са били около 60%. Ваксинацията във Великобритания започна с най-възрастните и уязвими към вируса жители на страната и едва в началото на юни се появи опашката за ваксинация за лица под 30 г. Общо около 1,5 хиляди души сега са в болници с COVID-19. През май тази цифра беше около 900 души, а през януари достигна 4.2 хиляди.

Бързото нарастване от май на броя на новите случаи на инфекция с индийския щам на коронавируса (вариант „Делта“ според новата класификация на Световната здравна организация - СЗО) накара правителството на Обединеното кралство да отложи премахването на ограниченията. Първоначално се планираше това да стане на 21-ви юни, но в началото на миналата седмица „денят на свободата“ беше отложен за 19-ти юли.

Според Захави в страната има такива, които по различни причини се страхуват да бъдат ваксинирани, но правителството целенасочено провежда обяснителна кампания сред населението. Той каза още, че тази седмица държавни служители, експерти и лекари ще обсъдят начини за увеличаване на дела на ваксинираните в Лондон, където има особено много хора, които все още не са ваксинирани. Делът на съмняващите се във Великобритания е особено висок сред етническите малцинства, но Захави подчерта, че през последните месеци са убедени много членове на афро-карибските, пакистанските и бангладешките общности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com