Марш на свободата: Пет колони с протестиращи тръгнаха към Барселона (ВИДЕО)

1734
Марш на свободата: Пет колони с протестиращи тръгнаха към Барселона (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Колони от привърженици на независимостта на Каталуния тръгват от различни градове към Барселона, за да се присъединят към всеобщата стачка в петък Тя беше обявена след произнасянето на присъдите срещу каталунски политици, участвали в организирането и провеждането на референдума за независимост на автономната област през 2017 г., съобщава РИА Новости.

Към каталунската столица са се насочили пет колони: от Жирона (в която има около 10 000 човека), Вик, Бергара, Тарега и Тарагона. Кадри от марша се предават пряко от телевизия „24 Horas”.

Обявеният като „Марш на свободата” се провежда по инициатива на обществените организации Каталунска национална асамблея и Omnium Cultural, чиито лидери Жорди Санчес и Жорди Куишарт са осъдени от Върховния съд на Испания на 9 години затвор заради референдума през 2017 г. Акцията е подкрепена от радикалната организация „Комитет за защита на републиката”.

За три дни колоните трябва да изминат около 100 км. Според организаторите, идеята за марша е вдъхновена от Соления поход в Индия, организиран от Махатма Ганди през 1930 г. и Марша във Вашингтон на Мартин Лутер Кинг през 1963 г.

Целта на този поход е масов и мирен отговор, запълване на улиците в защита на самоопределението и свободата на политическите затворници, твърдят организаторите.

Както Actualno.com писа, протестиращите срещу политическата репресия, за каквато приемат присъдите от 14 октомври, имат стратегия за подчертано мирни демонстрации, които обаче не могат да бъдат спрени. Хаштагъt #BEWATERMYFRIEND е един от най-споделяните. В тази статия можете да прочетете защо.

Като политически затворници са определени каталунските политици, осъдени на общо 100 години затвор. Студенти от различни университети започнаха днес тридневна стачка. Намеренията на протестиращите са да блокират всички основни пътни артерии в Каталуния. Въпреки провокациите от всякакво естество.

От своя страна, радикалната организация „Комитет за защита на републиката” след поредните улични безредици в различни градове на Каталуния призова „мобилизацията” да продължи. Те настояват ръководството на автономната област и партиите, защитаващи идеята за независимост, да обявят неподчинение и „разрив с испанската държава” и да създадат „единен фронт за създаване на република”.

Протестиращи продължиха да блокират пътища и железопътни линии в различни райони на Каталуния. Заради вандалски действия беше преустановено движението на скоростните влакове по маршрута Жирона – Фигерас. От железопътната компания „Ренфе” заявиха, че ремонтните работи ще приключат скоро и движението ще бъде възстановено.

Протестните акции в Каталуния започнаха в понеделник, след като Върховният съд обяви присъдите срещу каталунските политици заради участието им в референдума за независимост през 2017 г. В резултат на безредиците пострадаха 131 демонстранти и 70 полицаи. Във вторник вечерта епицентър на противопоставянето стана Барселона, като се стигна до сблъсъци с полицията. Радикални елементи строяха барикади и ги палеха. Ранени бяха повече от 200 човека, в това число и около 70 представители на правоохранителните органи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа