Маскирани задържаха беларуски опозиционен лидер

1345
Маскирани задържаха беларуски опозиционен лидер
Снимка: Getty

Маскирани мъже задържаха една от последните високопоставени опозиционни фигури, които все още са на свобода в Беларус в сряда, казаха колегите му. Това е последното от поредица показни действия на верните на президента Александър Лукашенко сили за сигурност.

Максим Знак, който е работил като адвокат на затворения кандидат за президент Виктор Бабарико, трябваше да участва във видео разговор, но не се появи, вместо това изпратил думата "маски" на групата, съобщи пресслужбата на Бабарико.

Свидетел видял как 39-годишния Знак бил воден по улицата близо до офисите му от няколко мъже в цивилни дрехи и с маски.

Заедно със Светлана Алексиевич, 72-годишна носителка на Нобелова награда, Знак беше последният намиращ се на свобода от седемте членове на управляващия президиум на опозиционния Координационен съвет.

Други са задържани или принудени да напуснат Беларус, като се засилват репресиите от режима на президента Александър Лукашенко след оспорвани избори.

Задържането на Знак дойде ден след като най-видната опозиционна фигура, все още в Беларус, Мария Колесникова, беше задържана на украинската граница, след като попречи на властите да я изгонят, като разкъса паспорта си и скочи от кола.

Координационният съвет беше създаден, за да осигури мирно прехвърляне на властта, след като основният кандидат за опозиция Светлана Тихановская отхвърли твърдението на Лукашенко, че е преизбран за шести мандат при гласуване на 9 август.

Лукашенко: Ако Беларус падне, Русия ще бъде следващата

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че Русия ще бъде следващата, ако неговият режим падне пред вълната от масови демонстр...

Изборите предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации през 26-годишното управление на Лукашенко, като десетки хиляди излязоха на улиците в продължение на седмици с искане той да подаде оставка.

Службите за сигурност на Лукашенко отвърнаха с вълни от арести, проява на насилие срещу протестиращи и кампания за сплашване и експулсиране срещу лидерите на опозицията.

Съдбата на Колесникова беше неизвестна след драматичните събития, по време на които тя и още двама членове на Съвета бяха откарани с кола в буферната зона между белоруската и украинската граници. Другите двама членове на съвета, прессекретарят Антон Родненков и изпълнителният секретар Иван Кравцов, заявиха на пресконференция в Киев, че Колесникова е разкъсала паспорта си "на малки парченца" и е излязла от задния прозорец на колата, за да избегне експулсирането.

Гранична полиция заяви, че тя е задържана в очакване на разследване.

Колесникова изчезна в понеделник, а свидетели твърдят, че е била натъпкана в микробус от неидентифицирани мъже в маски на улицата в Минск.

Лукашенко: Възможно е да съм останал по-дълго на поста си

Президентът на Беларус Александър Лукашенко допусна, че времето, през което заема поста държавен глава, е по-дълго, но само той е в със...

Тихановская напусна страната под натиска на властите и получи убежище в страната-членка на ЕС Литва. Другата й партньорка в кампанията, Вероника Цепкало, вече е в Украйна.

В сряда Тихановская призова руснаците да не вярват на пропагандата, опитваща се да "отрови" връзките между двата народа и благодари на подкрепящите "борбата за свобода" на беларусите.

Първото й голямо обръщение към руснаците дойде след като във вторник Лукашенко даде широко интервю за група журналисти от руските държавни медии.

"Много е важно да не се увреждат връзките между двете страни", каза 37-годишната Тихановская във видеообръщението.

В интервюто с руски журналисти Лукашенко заяви, че не признава Съвета като опозиция и предупреди, че ако правителството му падне, "Русия ще бъде следващата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа