X
 
 

Мицотакис: Няма сделка на ЕС за Либия до отмяната на споразумението Триполи-Анкара

825 0
Мицотакис: Няма сделка на ЕС за Либия до отмяната на споразумението Триполи-Анкара
Снимка: Getty Images
Европейският съюз няма да се съгласи на политическо решение на конфликта в Либия, освен ако Турция и Либия не се откажат от морското споразумение, което подписаха през ноември, заяви в четвъртък гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, съобщи в. „Kathimerini“, цитиран от БГНЕС.

Международно признатият премиер на Либия Файез ал Серадж заяви тази седмица, че страната му ще бъде изправена пред "катастрофална ситуация", освен ако чуждестранните сили не окажат натиск върху базирания в източната част на страната Халифа Хафтар да прекрати блокадата на нефтените находища, която намали добива почти до нула.

Жозеп Борел: ЕС търси начини да подкрепя примирието в Либия

Европейския съюз(ЕС) ще дискутира всички начини да поддържа формалното примирие в Либия, но всяко споразумение за мир ще има нужда от р...

През ноември Сарадж подписа споразумение с Турция, по силата на което се цели създаването на изключителна икономическа зона от южния средиземноморски бряг на Турция до североизточното крайбрежие на Либия. То очертава морски коридор, който потенциално разчиства пътя за проучвания за нефт и газ в района.

Гърция, която е на коренно противоположно от това на Турция мнение по въпроси, свързани с минерали в Егейско море до етнически разделения Кипър, казва, че споразумението е невалидно и нарушава международното морско право.

Атина вижда в него цинично заграбване, предназначено да разработването на находищата за природен газ в Източното Средиземноморие и да дестабилизира конкурентите си.

"На всички засегнати ясно дадох да разберат, че в Либия няма да има политическо решение, с което ЕС ще трябва да се съгласи“, уточнявайки, че съгласие няма да има, „освен ако тези споразумения не бъдат отменени", заяви Мицотакис пред конферентен панел На Световния икономически форум в в Давос, Швейцария.

Международна договорка за Либия има, но мир още няма

Световните лидери се ангажираха да прекратят всяка чуждестранна намеса във войната на Либия и да подкрепят оръжейното ембарго. Това ста...

ЕС също се противопоставя на морската сделка на Турция и Либия. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че този месец той е казал на Сарадж, че споразумението „нарушава суверенните права на трети държави и не е в съответствие с морския закон на Организацията на обединените нации“.

Actualno.com

Етикети: