Началникът на Гестапо е погребан в еврейско гробище

35329
Началникът на Гестапо е погребан в еврейско гробище
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият шеф на Гестапо Хайнрих Мюлер, един от основните отговорници за Холокоста, е бил погребан в еврейско гробище в Берлин през 1945 г., съобщава германският ежедневник "Билд", позовавайки се на документи, намерени от историк.

Мюлер, който изчезва след края на Втората световна война и следите му никога не са открити, бил погребан в общ гроб в еврейско гробище в Берлин, твърди директорът на Мемориала на германската съпротива проф. Йоханес Тучел, цитиран от "Билд". "Мюлер не преживял края на войната. Тялото му било погребано през 1945 г. в общ гроб в еврейското гробище в квартал Берлин-Мите", допълни той, позовавайки се на архивни документи.

Разкритието идва 68 години след края на нацисткия режим на Адолф Хитлер и дава отговор на една от големите загадки след войната. Така документ, с който се сдобил "Билд", показва, че германските тайни служби са твърдели, че през лятото на 1949 г. Мюлер се намирал в Карлови Вари, по онова време в Чехословакия. "Тайните служби напълно грешат. Още през август 1945 г. тялото на Мюлер било открито от командос във временен гроб близо до бившото министерство на авиацията на Райха", твърди Тучел. Той носел "генералска униформа. В левия му вътрешен джоб се намирали служебните му документи със снимка", допълва той, пише Стандарт Нюз.

"Билд" публикува и документ на кметството на район Мите в Берлин, който показва, че той бил погребан в еврейското гробище в квартала. Председателят на Централния съвет на евреите в Германия Дитер Грауман заяви, че е шокиран от разкритието. "Как е възможно един от най-жестоките нацисти да бъде погребан в еврейско гробище, това е огромна проява на лош вкус. Това е грубо потъпкване на паметта на жертвите", възмущава се той пред изданието.

Хайнрих Мюлер е част от най-високопоставените личности на Третия Райх, които никога не са заловени. Той участва в конференцията от Ванзее през януари 1942 г., която взема "крайно решение", а на негово подчинение е Адолф Айхман, отговарящ за "логистиката" на изтребването на евреите, който е осъден на смърт и екзекутиран в Израел през 1962 г.

Това разкритие става на фона на напрежението около намирането на място за погребение на нациста Ерих Прибке, който почина на 100 г. в Италия. Нацистът се укриваше близо 50 години в Аржентина преди да бъде екстрадиран в Италия. Властите в Буенос Айрес обаче не позволиха тялото му да бъде погребано в страната и в крайна сметка беше договорено трупът на Прибке да бъде погребан на тайно място в Италия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа