Най-голямата фалшификация: скандалът с дневниците на Хитлер

5636
Най-голямата фалшификация: скандалът с дневниците на Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver

Датата е 25 април 1983 година: в издателството "Грунер + Яр" в Хамбург са се събрали над 200 журналисти и 27 телевизионни екипа, за да отразят сензацията, която ще оповестят от седмичното списание "Щерн". На обществеността са представени 12 черни тетрадки с "личните записки" на Адолф Хитлер. Новината и снимките от събитието бързо обиколиха света.

Три дни по-късно "Щерн" публикува първите откъси от дневниците на Хитлер в свое специално издание. Тиражът е увеличен с 400 000 бройки от първоначалните 1,8 милиона, а броят на списанието се продава с 50 пфенига повече (равностойността на около 25 евроцента). Главният редактор Петер Кох смело обявява, че големи части от историята на Третия райх трябва да бъдат пренаписани.

Продадоха ръчния часовник на Хитлер за над $1 млн. на спорен търг (СНИМКА)

Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на Адолф Хитлер, беше продаден за $1,1 милиона на търг в САЩ. Часовникът Huber е продаде...

Метеоризъм и лош дъх

Но читателите на "Щерн" всъщност не научават нищо ново. Баналностите следват една след друга в записките. Партньорката на Хитлер Ева Браун искала безплатни билети за Олимпийските игри през 1936 г. и това раздразнило Хитлер. Също така той страдал от силен метеоризъм и лош дъх, както твърдяла Браун.

Историците и журналисти от много други медии обаче отдавна не вярват в автентичността на дневниците. Дванайсет дни след публикацията Федералната криминална служба обявява експертното си становище: хартията, от която са направени тетрадките, не е съществувала в Третия райх. Тя е била произведена едва през 1950-те години.

Разразява се перфектният скандал и прокуратурата започва разследване. Хората, стоящи зад всичко това - репортерът Герд Хайдеман и фалшификаторът Конрад Куяу - са изправени пред съда. И двамата получават присъди от по няколко години затвор. Куяу умира от рак през 2000 г., а Хайдеман живее скромно в Хамбург. "Щерн" по-късно ще нарече скандала "най-сериозният инцидент в историята на списанието" и години наред няма да може да се възстанови от позора.

Как един арт фалшификатор успя да заблуди всички

Самите руснаци започнаха да бъркат Путин с Хитлер

В Twitter има руски канал, наречен „22 юни. Минута по минута”, в който се описват с точност до минута събитията от 22 юни 1...

Художникът и талантлив фалшификатор на произведения на изкуството Конрад Куяу се е представял като търговец. В продължение на години той снабдявал индустриалеца и бивш есесовец Фриц Щифел с предполагаеми автентични артефакти от нацистката епоха. Сред тях имало ръкописи и произведения на изкуството, за които твърдял, че са писани лично от Хитлер. Той, също така, показал и първия фалшифициран от него дневник на страстния колекционер на нацистки реликви. Бившият есесовец сравнил тетрадката с останалите ръкописи на Хитлер, които притежавал и които също били фалшифицирани от Куяу. Така Щифел обявявил дневника за истински.

Измамникът получава 2 милиона германски марки

След това той се срещнал с репортера на "Щерн" Герд Хайдеман, друг ентусиазиран колекционер на нацистки реликви, и му показал находката. Хайдеман подушил сензацията. Той разследвал слуха, че на мястото на катастрофа на нацистки самолет в ГДР били намерени дневници на Адолф Хитлер. Куяу бил убеден, че с репортера на "Щерн" е хванал едра риба на въдицата. Офертата не закъсняла - седмичното списание му предложило 2 млн. германски марки (около 1 млн. евро) за дневниците. И Куяу започнал работа по тях.

Автентичността на първите три дневника била първоначално потвърдена от известен историк и експерти от Федералния архив и Държавната криминална служба на Райнланд-Пфалц. И редакторите, и останалите проверяващи си затворили очите за несъответствията. Документирано е, че Хитлер е бил доста мързелив към писането и не би било типично за човек, характеризиран като нетърпелив и импулсивен, да изпише толкова много тетрадки. При това с подозрително чист почерк и без зачеркнати правописни грешки. Това просто било заметено под масата.

Фалшификатите са достъпни за всички

Гневни реакции в Израел след твърдение на Лавров, че Хитлер "имал еврейска кръв"

Гневни реакции в Израел, след като външният министър на Русия заяви, че Хитлер "имал еврейска кръв", пише Би Би Си. Запитан в интервю з...

През 1992 г. режисьорът Хелмут Дитъл пресъздаде скандала с номиниран за "Оскар" сатиричен филм. А през 2021 г. историята залегна в минисериала "Да фалшифицираш Хитлер" по RTL+.

Доскоро само няколко експерти - като например от Германските федерални архиви - имаха достъп до фалшифицираните записки. Днес всеки, който се интересува, може да прочете странните бълнувания, които фалшификаторът Куяу е приписал на Хитлер. През февруари 2023 г. Норддойчер Рундфунк публикува всички томове на подправените дневници.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа