Напрежение: Руски изтребител прелетя близо до американски боен кораб в Черно море

8258
Напрежение: Руски изтребител прелетя близо до американски боен кораб в Черно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Отново напрежение в Черно море. Руски изтребител прелетя в опасна близост до американския разрушител USS "Доналд Кук". Това е поредният близък контакт между руската авиация и американските морски сили в региона през последната една година, припомня БНТ.

Последният инцидент от вчера, при който руски бомбардировач "Су-24" е прелетял на метри от американския разрушител, се е случил в неутрални международни води, свободни за навигация.

The National Interest: Как САЩ могат да избегнат конфликта на великите сили в Черно море

Много американци вярват, че цялата територия на Източна Европа, разположена до Русия, е много далеч и е трудна за разбиране. Тази част ...

Сега за първи път от три години три военни кораба на Военноморските сили на САЩ са в Черно море. Два разрушителя - USS "Доналд Кук" и USS "Портър", и спомагателния "Ларъми", който е за презареждане. От събитията в Грузия през 2008 г. и анексията на Крим през 2014 г. НАТО и САЩ засилиха още повече присъствието си в Черно море, което има огромно стратегическо значение за Югоизточния фланг на НАТО. Престояват не повече от 21 дни, за да се съобразяват с Конвенцията от Монтрьо.

Руски "Су-24" прелита на метри от американския разрушител USS "Доналд Кук" в неутрални международни води в Черно море. "Тези доближавания на съперничещи си въоръжени сили до голяма степен крият риска от военен инцидент", обясни Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност. Шести американски флот, базиран в Неапол, съобщи за инцидента. Бойните кораби са част от флота и адаптираното присъствие на НАТО в защита на съюзниците от Черноморието.

"След 2008 г. след инвазията на Русия в Грузия НАТО обърна повече внимание на Черно море, поради което имаме и повече съответно присъствие на не само американски кораби", допълни Божилов. Румъния прие шест испански изтребителя по мисията Air Policing, както и координационен център. Турция има силен флот. България и Украйна се възползват в по-голяма степен от американското присъствие, според експерти.

"Двата американска кораба, бойни, които сега с в Черно море, надвишават многократно бойните способности на целия флот на България и Румъния взети заедно", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. Активното присъствие на НАТО и САЩ в Черно море, обаче, провокира руска реакция. През август, юни и май руски изтребители "Су-30" и "Су-27" придружиха последователно американски стратегически бомбардировачи "Б-52", B-1Bs и самолети RC-135. "Русия, особено след анексирането на Крим, е много агресивна във военно отношение в Черноморския регион и това е проблем, както е проблем и напрежението в Източното Средиземноморие. И този проблем трябва да бъде решен на масата на преговорите", допълни Шаламанов.

Разделяй и владей: Стратегията на Русия в Черно море

Каква е оптималната стратегия за установяване на контрол над Черно море за Русия? Разделяй и владей. Изводът за оптималността на страт...

НАТО констатира със загриженост, че Руската федерация засилва военното си присъствие в широка зона около Черно море. "Реалността е такава, че ставаме свидетели на увеличено военно присъствие на Русия от Далечния север до Балтика, Черно море, Близкия изток и Северна Африка. И това е изключително тревожно", заявява Йенс Столтенберг.

Преди дни правителството ни гласува Програма за отбранителните способности до 2032 г., според която Черно море запазва конфликтния си потенциал, като е "малко вероятно намирането на трайно решение на украинската криза, а Руската федерация ще се стреми да поддържа променения след 2014 г. в нейна полза военностратегически баланс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа