Наталия Гуменюк: Русия води война не срещу армията, а срещу цивилното население

8098
Наталия Гуменюк: Русия води война не срещу армията, а срещу цивилното население
Снимка: Telegram/Украина Сейчас: новости, война, Россия

Въпросът за войната в Украйна сред украинците стои така: колко живота на войници сме склонни да жертваме, за да спасим живота на повече цивилни. До момента украинската прокуратура е установила над 100 хиляди случая на военни престъпления. Така описа ситуацията в родната Украйна журналистката и документалистката Наталия Гуменюк в цикъла мемориални лекции в памет на Юлия Гурковска - ДЖУ, организирани вече 20 години от Центъра за либерални стратегии.

"Ако гледаме на войната като на трагедия, сме безсилни. Но има и друг поглед върху ситуацията - да събираме живи свидетелства от пострадалите в нея. Досега сме говорили с 300 души, създаваме база данни, която ще предоставим на юристи, на украинската прокуратура и на Международния съд", заяви Гуменюк. Тя изброи по-известните случаи. "На гарата в Краматорск загинаха 59 невинни от нарочно и точно насочено оръжие. 22-ма млади работници се простиха с живота си в търговски център, обстрелван от място, от което се насочваше оръжие и към Одеса и няма как да е случайно. Имаме и история на семейство с две момичета и две момчета, чийто баща бе задържан, разпитван, бит и пуснат. А на децата му е предложено да избират - или да изживеят същото като баща си, или да заминат за Русия", каза тя.

Още: Тагарев: Помощта за Украйна е морален дълг и стратегически интерес на България

Журналистката спомена за над 100 случая на депортирани и изтезавани хора в окупираната част на Украйна. По думите й отвличат лоялните на държавата Украйна. Смятат, че са агенти и шпиони. "Виждаме, че това е война не срещу армията, а срещу цивилното население!", каза Гуменюк. И разказа за случай, в който пребит украинец пита млади руски военни: "Какво ви донесе това, че ме пребихте?", а те му отговорили: "Това, че всички се страхувате от нас!".

Украинската армия наброява 1 млн. души

Ако преди войната украинската армия е наброявала 87 хиляди души, днес в редиците й са 1 милион. "Не искаме да стане като в Буча!", е аргументът им да участват във военните действия, разказа още журналистката.

"Тези хора са много уморени, особено заминалите да се бият още в началото на войната. Не са виждали близките си", каза Гуменюк. "Но войната е скъпо нещо и в икономиката все някой трябва да работи. В момента не се мобилизират затворници и хора под 27 г., като се очаква тази граница да падне на 25 г. Освен това никой не санкционира онези, които не желаят да се бият, разказа украинката.

"В момента наблюдаваме война в една добре работеща демократична държава. Банките и пощите не са спирали да работят. Киев, където живее семейството ми, много прилича на София, без да броим вечерния час и дигиталното приложение, което съобщава за въздушна тревога с гласа на Скай Уокър от "Междузвездни войни", разказа тя.

Какво означава победа за Украйна?

Според нея победа би означавало споразумение с гаранции за сигурността на Украйна, че Русия няма да я нападне отново. "Не става дума непременно за членство в НАТО, а за сигурност, подобна на тази, която Алиансът осигурява", уточни тя. 

Попитана какво би станало, ако в страната има избори, Гуменюк отговори: "Има обществен консенсус, че в момента в Украйна не трябва да има избори, когато 1 млн. от населението са на фронтовата линия, а още няколко милиона са бежанци. Не може да се осигури нито логистика, нито наблюдатели за евентуални избори", поясни журналистката.

Още: Остават от 5 до 9 години, след които Русия се изправя във война срещу НАТО - това смятат германски анализатори

"Как обаче да се помирим с Путин, след като ще го съдим в Хага?", попита реторично журналистката. Според нея най-разумно е да се потърси отговорност за избитите невинни - 440 са загубили живота си само в Буча. 

"Ако украинците спрат да се бият, много хора ще умрат. Ако обаче руснаците спрат да се бият, войната ще свърши и те ще се приберат у дома", заяви в заключение Гуменюк, като благодари на българите за подкрепата на украинската кауза във войната.

Още: Путин и Лукашенко са отвели хиляди украински деца в Беларус за "превъзпитание"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Закон за уволнение в Украйна, ако не информираш, че имаш роднини в Русия: Зеленски наложи вето

Изстрели край израелското посолство в Стокхолм

Френската полиция уби мъж, опитващ се да подпали синагога

Премятат се през козирката: Руснаците натискат и не пробиват в Харковска област (ВИДЕО)

Литва привика руския посланик заради обявените за издирване литовски политици

Три унищожени руски самолета и един повреден: Сателитни снимки от летище "Белбек" показват нови щети

Журналист: Фицо е категоричен противник на Украйна

Атака с дронове: Украйна спря тока в Севастопол (ВИДЕО)

Украйна съсипа с дронове Новоросийск - най-голямото руско пристанище (ВИДЕО)

Натовски генерал: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа