Не можем да спрем украинците при Днепър: Руски констатации (ВИДЕО)

7445
Не можем да спрем украинците при Днепър: Руски констатации (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Действията на украинската армия по източния бряг на река Днепър продължават да са основна тема за дискусия и главоболия на по-известните руски военни блогъри. А причината за това е проста – украинците установиха повече позиции от източната страна на Днепър, която по принцип е под руски контрол. Тези позиции в бъдеще може да се окажат решаващи за голям украински десант през реката.

(КАРТА) След като от известно време насам руските военни блогъри обсъждаха как украинците удържат създадено предмостие при Кринки (30 километра североизточно от Херсон и 2 километра източно от Днепър), вече има коментари, че украинските морски пехотинци почват да разширяват това предмостие. В сутрешния си обзор популярният руски военен блогър и пропагандист Семьон Пегов изрично пише, че украинците използват артилерия, разширяват и т.нар. сива зона – тоест територията, която е оспорвана и никой няма още пълен контрол върху нея. Пегов е категоричен за този район: "Към момента действията на руските въоръжени сили са безуспешни". Също в сутрешния си обзор, създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук руски военен телеграм канал "Рибар" пише, че на юг от Кринки украинците заемат нови позиции и успешно прехвърлили бронирани машини от западния бряг на Днепър на източния. Още преди над 48 часа друг руски военен блогър и пропагандист – Владислав Романов, публикува снимка на украинска амфибия като доказателство, че украинската армия вече прехвърля по-сериозни ресурси при Кринки: Още западна помощ и Русия ще рухне в Украйна: Руските военни блогъри обсъждат (ВИДЕО)

(КАРТИ) Руският военен телеграм канал "Дневник на десантчика" уточнява накъде напредват украинските сили – към близкия път, водещ към Мелитопол, който започва от Антоновския мост. При Антоновския мост украинците успешно установиха позиции в т.нар. вилна зона и то още от лятото. Отделно, руският телеграм канал твърди и, че украинците са овладели островите при Пойма, Песчановка и Подстепно - линия на 12 до 17 километра източно от град Херсон (КАРТА и превод на английски език). На всичкото отгоре, "Дневник на десантчика" публикува и предполагаемо изявление от руските десантчици от ВВС, биещи се при източния бряг на Днепър – според написаното, на десантчиците им е писнало. Те твърдят, че украинският пробив може да бъде спрян, но нямало достатъчно опитни войници на терен, а такива били държани в тил – нарочно, защото има боричкания във висшето командване заради генерал Михаил Теплински (превод на английски език и линк към публикацията ТУК): Равносметка във ВИДЕО на руските загуби при Авдеевка, чака се нов руски щурм. А в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) дава препратки към още твърдения на руски военни блогъри какво става на източния бряг на Днепър, включително как украинците прехвърлили нови 300 войници в района на Кринки.

Нека не товарим с големи очаквания случващото се, обобщи директорът на известното украинско издание Defense Express Серхий Жгурец, който коментира, че украинската армия действа в поне три сектора източно от Днепър - при Кринки, както и жп и МПС мостове при Антоновка.

Още: Мощен взрив в окупирания Донецк - ударен е център, обучаващ руски оператори на дронове (ВИДЕО)

Развитие на бойните действия в Украйна

За последното денонощие на фронта в Украйна има отново немалък спад на интензивността на боевете. В сутрешната си сводка украинският генщаб отчита 45 бойни сблъсъка – на дневна база това е спад от 33 сблъсъка.

(КАРТА) В западната част на Запорожка област, по линията Новопокроповка – Върбово (13-18 километра юг-югоизток от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол), има активизация на украинците, докато украинският генщаб твърди, че през изминалите 24 часа руснаците не са предприели никакви атакуващи действия в района. Според Семьон Пегов (препратка към неговия обзор има по-горе в текста), руснаците са се изтеглили от редица позиции северозападно от Върбово, където украинците са успели да се настанят на високия терен. Не са го превзели изцяло, но Пегов изрично пише, че високият терен трябва да бъде задържан от руснаците, обаче било трудно. "Рибар" вади друга версия – имало украинска атака, но отблъсната и украинците загубили няколко бронирани машини. Че ситуацията е тежка за руснаците обаче има едно косвено потвърждение – от няколко дни ISW коментира, че към Гуляйполе, при Червоне, руснаците предприемат атаки и имат лек напредък. Този участък на фронта е на изток от остта Орехов – Работино и се счита, че руските операции към Гуляйполе са с цел да бъдат прехвърлени повече украински сили за защита там, за да няма по-сериозен украински пробив към Токмак.

При Авдеевка, "Рибар" говори как руснаците опитват да се укрепят на вече завзети нови позиции в предишните дни до Водяне и Опитно тоест на южния фланг. Само че Семьон Пегов твърди, че украинците са контраатакували успешно при Водяне и са си върнали някои позиции, но руснаците успели да се приближат плътно до жп линията към Степово (3 километра северозападно от индустриалната зона на Авдеевка). Там се намира коксовият завод, който е важна отправна точка за пробив от север в Авдеевка – руснаците така и не могат да превземат завода, защото пепелището му (сметището, терикон) е висок терен и украинците постоянно ги спират с точен обстрел с артилерия и дронове, възползвайки се от позициите си. Украинският генщаб изрично казва в сутрешната си сводка, че са отблъснати 14 пехотни руски атаки за последните 24 часа, включително при Степово.

При Бахмут потвърдени с геолокализирани видеокадри промени на позиции няма, но руските военни блогъри все по-усърдно говорят как руската армия взема инициативата за така. Пегов например говори как имало успешни руски контраатаки при Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут) и към Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), като украинската армия имала сериозни проблеми на северния фланг на Бахмут. "Рибар" добавя, че руснаците овладели позиции по протежението на жп линията до язовира на Берховка – населеното място е точно до Богдановка. Украинският генщаб обаче съобщава за 6 отблъснати руски пехотни атаки при Богдановка, Андреевка и Клещеевка, с което косвено потвърждава руските твърдения за по-голям натиск точно в тези райони.

В направлението към Купянск потвърдени с геолокализирани видеокадри промени в позициите няма. Украинският военен анализатор Константин Машовец обаче твърди, че руснаците ще опитат отново да пробият едновременно през Петропавловка (7 километра източно от Купянск), по път N26 Купянск – Сватово от Першотравнево (24 километра източно от Купянск), както и през линията Степова Новоселовка – Пишчано (18-20 километра югоизточно от Купянск).

Още: Украйна успешно уплаши десетки хиляди руснаци да не стъпват на фронта: Оценка от САЩ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дневен рекорд: Абсурдно число убити и ранени руски войници в Украйна

Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

Пак пожар заради дронове: Действителността в Русия (ВИДЕО)

Стана ясно колко души са починали от наводненията в Бразилия

Полша укрепва оградата по границата с Беларус

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com