Недостатъчно войници: Eвропейските армии се чудят как да привлекат новобранци

2343
Недостатъчно войници: Eвропейските армии се чудят как да привлекат новобранци
Снимка: БГНЕС

Усилията на европейските страни да укрепят армиите си пред лицето на нарастващата заплаха от Русия се сблъскват с нежеланието на младите европейци да се присъединят към въоръжените сили, съобщава Euronews.

Инвазията на Русия в Украйна накара европейските страни да увеличат военните си разходи и да укрепят отбраната си. Но усилията им се сблъскват с огромно предизвикателство: липса на новобранци, желаещи да се присъединят към военните сили.

Проблемът е във всички европейски страни

Въпреки новите инвестиции и неотдавнашния тласък за набиране на хора, Германия наскоро обяви, че броят на войските й леко е спаднал миналата година. Планът на Бундесвера (Въоръжените сили на ФРГ) е да увеличи редиците си до 203 000 войници до 2031 г.

Обединеното кралство също наскоро признава, че се бори с намирането на новобранци, като Министерството на отбраната на страната казва, че 5 800 души повече са напуснали силите, отколкото са се присъединили към тях през 2023 г. „Проблемът го споделят всички европейски страни – включително Франция, Италия, Испания“, казва пред Euronews Винченцо Бове, професор по политически науки в университета Уоруик във Великобритания. „Не мисля, че има страна, която да е пощадена от това.“

Според Бове не е ясно кога точно привличането на новобранци е станало проблем за европейските армии. „Доколкото разбирам, това е започнало най-малко преди повече от 10 години в страни като Обединеното кралство“, каза Бове. „В САЩ това започна преди поне 20 години.“

Още: България не е защитена от атака с балистични ракети: Говори зам.-министър Запрянов

Снимка: Getty Images/Guliver

Промените в обществото

1. Ценностите на младите хора са се променили

Според Бове идеологическата дистанция между обществото като цяло и военните сили се е разширила през последните години. Бове споменава, че последните проучвания показват, че младите цивилни са преобладаващо против войните, срещу увеличаването на разходите за военните и против военните операции в чужбина. Те също са по-индивидуалистични и по-малко патриотични от тези, служещи във военните сили.

Още: Румъния стана член на Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО

2. Неатрактивна заплата

Друга причина е, че работата в армията се е превърнала в работа като всяка друга, казва Бове, и въоръжените сили се конкурират с частния сектор за набиране на новобранци - но те са в неизгодно положение. „Поради предизвикателствата във военния сектор, качеството на живот, преместванията, международните назначения, несигурността и възможността от смърт, трябва да плащате много високи заплати, за да убедите хората да кандидатстват и да се присъединят към въоръжените сили“, каза Бове. Освен това сроковете за кандидатстване за постъпване във въоръжените сили са доста дълги.

3. Демографският упадък

Европейските въоръжени сили също се борят да намерят потенциални кандидати, тъй като населението на континента застарява и намалява. Качеството на новоприетите може да не отговаря на същите строги стандарти, които въоръжените сили са налагали преди десетилетия. Според Антробус, служил в Кралските военновъздушни сили в продължение на 20 години, има и проблем със „здравето и фитнеса“ при младите хора. В САЩ, каза тя, има повече хора във възрастовата група между 17 и 24 години, които до голяма степен са негодни, като затлъстяването е голям проблем. Ако тази тенденция продължи, армиите няма да имат кого да назначават до 2035-2040 г.

Снимка: Getty Images

Какво е бъдещето на европейските армии?

Европейските армии са малко в „режим на паника“, казва Бове. „Имиграцията може да бъде отговорът“, казва той, цитирайки, че страни като Испания, Франция и Португалия вече обмислят начини имигрантите да се присъединят към армията и да получат гражданство след няколко години в силите. „Това вероятно е най-добрият път напред. Защото не можете да принудите хората да се бият за вас и да се присъединят към въоръжените сили, а хората няма да приемат връщането на наборната служба.“

„Това е неразрешим проблем, честно казано“, казва Антробус. Всичко започва с политиката, политическата воля и интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа