Несъгласието за бежанците сред управляващите в Германия избуя

4860
Несъгласието за бежанците сред управляващите в Германия избуя
Снимка: Getty Images/Guliver

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел отхвърли идеята за създаването на транзитна зона по границите на Германия, за да се регулира притокът на мигранти в страната, задълбочавайки пропастта в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, информира БГНЕС, позовавайки се на Reuters.

Германия, която е една от най-желаните дестинации за мигранти, очаква тази година на нейна територия да пристигнат между 800 000 и 1 млн. души, два пъти повече от която и да е предишна година.

Някои бюджети може да "дерайлират" заради бежанците, опасяват се в ЕС

Председателят на Европейската комисия Йерун Дейселблум заяви, че последиците от бежанската криза трябва да бъдат взимани под внимание...

Безпрецедентният наплив създаде напрежение между членовете на управляващата коалиция като съюзниците на консерваторите на Меркел от баварския Християнсоциален съюз настояват за предприемането на по-категорични мерки за намаляване на притока на хора, сред които създаването на транзитните зони.

Меркел, която също подкрепя създаването на такива зони, не успя през този уикенд да убеди лидера на Социалдемократическия съюз Габриел да приеме предложението. Той от своя страна обвини лидера на баварската партия Хорст Зеехофер в правене на „ненужни“ искания и разсейване от реалните предизвикателства за приемане и помагане на бежанците.

„От наша гледна точка дебатът за т. нар. транзитни зони е напълно криворазбран“, каза Габриел след среща с други висши представители на партията в Берлин. Тъй като много малко от новопристигналите мигранти идват от балканските държави, транзитните зони, които ще филтрират икономическите мигранти от бежанците, ще имат много ограничено влияние върху реалният брой на новопристигналите в държавата, каза още Габриел.

След разговорите си в края на миналата седмица Меркел, Габриел и Зеехофер ще се срещнат отново в четвъртък, за да потърсят единодушно решение, но вицеканцлерът предупреди, че няма да се съгласи на компромис единствено в името на спокойствието в коалицията.

Ако Германия затвори границите си, Австрия ще направи същото

Себастиан Курц, министърът на външните работи на Австрия даде ясно да се разбере, че ако Германия затвори границите си за мигрантите, т...

„Ако няма споразумение, няма споразумение“, каза той и допълни, че правителството ще направи по-добре като се фокусира върху други задачи като ускоряване на процедурите за даване на убежище и подобряване на интеграцията на бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа