Някога той беше сред проруските лидери в Украйна, сега води защитата на родния си град срещу Путин

10147
Някога той беше сред проруските лидери в Украйна, сега води защитата на родния си град срещу Путин
Снимка: Getty Images

Когато Русия започна пълномащабната инвазия на Украйна на 24 февруари, една от големите изненади на местния политически фронт беше рязката смяна на нагласите на Олександър Вилкул. Някога той играеше главна роля в проруския лагер в страната, но бързо зае позиция „анти Москва“ и бе назначен като ръководител на военната администрация в Кривий Рих (б.а. – на руски Кривой Рог) в Днепропетровска област. Това е родният град и на Вилкул, и на президента Володимир Зеленски.

„Оцеляването на нацията е в риск. Няма значение какво си вярвал, че е правилното развитие на Украйна вчера. Днес трябва да защитим страната и да разбием окупаторите“, казва Вилкул в интервю за Kyiv Independent.

Русия е съгласна да върне телата на убитите в Еленовка, но при определени условия

Русия е готова да върне телата на убитите в Еленовка украински военнопленници, но едва след приключване на руското "разследване". Това ...

Той твърди, че „справянето с кризата“ в индустриалния град в централната част на страната засега е ефикасно. Казва, че предприел бързи, но важни решения, за да спре руските войски да влязат в Кривий Рих. „Или разрушихме, или блокирахме всички мостове и асфалтови пътища“, разказва Вилкул за първите дни на инвазията на Путин. „Беше ми заповядано да блокирам магистралата към летището на втория ден, когато Ил-76 и три руски изтребителя „Сухой“ опитваха да се приземят“.

Кривий Рих – град с население от около 634 хиляди души – е със стратегическо значение и ако руснаците го бяха превзели, това щеше да е истинско бедствие, смята Вилкул. „Това е входът към централна Украйна“, казва той и обяснява, че ако силите на Путин бяха поели контрол над града, щяха да прекъснат украинските вериги на доставки към Донбас. „Как изобщо щяхме да изпращаме оръжия и хора там?“, пита реторично той.

Проруското минало

В продължение на повече от десетилетие Вилкул е една от основните фигури на проруската политическа сцена в Украйна. Като важен член на прокремълската Партия на регионите (Партія регіонів), той заемаше поста губернатор на област Днипропетровск. Дори беше вицепремиер при управлението на президента Виктор Янукович, избягал в Русия по време на масовите протести през 2014 г. Тогава партията се преименува на Опозиционен блок и остана близка до Русия.

Вилкул влезе в парламента през октомври 2014 като част от Опозиционния блок. Според изтекъл аудио запис, публикуван от Censor.net – веднага след парламентарните избори Вилкул е провел телефонен разговор с Владислав Сурков – тогавашния заместник на администрацията на Путин, отговарящ за отношенията с Украйна. Глас, който прилича на този на Вилкул, приема поздравления за добрите резултати и се съгласява да се срещне със Сурков в Москва, за да обсъди бъдеща колаборация. Тогава Крим вече беше незаконно анексиран от Русия, а войната на Кремъл в Донбас навлизаше в шестия си месец.

Русия все повече внимава за Херсонска област за сметка на фронта в Донецка област

Изглежда, руското военно командване продължава да прехвърля части от фронта в Донецка област към Херсонска и Запорожка област. Информац...

Една от спорните публични изяви на Олександър Вилкул дойде през декември 2016 г. Тогава той даде интервю пред Интер ТВ и нарече „преврат“ Майдана, който отстрани Янукович, следвайки наратива на Кремъл и на прокремълските политици в Украйна. Вбесени, останалите гости на токшоуто, напуснаха студиото, припомня Kyiv Independent.

Вилкул дори се кандидатира за президент през 2019, но кампанията му беше неуспешна – завърши на осмо място с 4% подкрепа на първия тур. Видни проруски политици застанаха зад него, включително бившия законодател и медиен собственик Евгений Мураев, който сам оттегли своята кандидатура, за да подкрепи Олександър Вилкул.

Днес обаче Вилкул отрича, че някога е бил приятел на Русия. „Проруски или не, това са само политически етикети“, казва той. „В Опозиционния блок имаше различни хора с различни виждания. Моите винаги са били проукраински“.

През юни украински съд забрани Опозиционен блок и няколко други проруски партии, а Вилкул подкрепи решението. „Това така или иначе беше една мъртва партия“, твърди бившият депутат. През 2020 г. той стартира собствен политически проект на регионално ниво, наречен Блок на Вилкул за украинска перспектива. Концентрирана върху област Днипропетровск, партията се определя като такава, която „не получава заповеди от Киев“.

Първите дни на войната

България даде пари за разследване на руските престъпления в Украйна

България е предоставила доброволна вноска в размер на €50 000 в Доверителния фонд за събиране на средства за подпомагане на дейнос...

На 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, Вилкул беше ръководител на едно от подразделенията в Общинския съвет в Кривий Рих, ръководен от баща му Юрий. По-възрастният Вилкул изпълняваше длъжността кмет на града в продължение на повече от десетилетие (с кратка пауза).

Когато руснаците настъпват, Олександър Вилкул започва да организира защитата на Кривий Рих. Два дни след началото на инвазията поема военната администрация, но твърди, че започнал да дава заповеди още преди назначението. Спомня си, че вратите на градския съвет се отваряли и влизали чиновници и топ мениджъри на големи предприятия, за да кажат, че ще избягат. По думите на Вилкул - той успял да убеди няколко души да останат и да помогнат за защитата на града.

Вилкул е инженер по образование. Преди да започне да се занимава с политика, той е работил на висши ръководни длъжности в тежката промишленост, включително в "Метинвест" - стоманодобивна група, собственост на най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов. Той е и основен спонсор на Партията на регионите, а след това и на Опозиционния блок.

Първата идея на Вилкул била да взриви пътищата, мостовете и тунелите, водещи към Кривий Рих от Южна Украйна, където руснаците бързо настъпвали. Той прави това с помощта на бивши колеги от минната индустрия. "Привлякох професионалисти, които познавах лично. Обърнах се директно към тях и те, разбира се, ми помогнаха", казва той и добавя, че знае "как се работи с експлозиви". „Всичко беше извършено под моя строг контрол".

Вилкул казва, че е бил част от екипа, участвал в разрушаването на железопътен възел в село Старосилиа в Херсонска област, за да спре настъплението на руските войски към Кривий Рих. "(Руските войски) започнаха да придвижват дизелов локомотив, три вагона и три платформи с пясък по железопътната линия, за да атакуват града“, казва той, посочвайки селата на границата на Херсонска и Днепропетровска област, южно от Кривий Рих.

САЩ ще изпратят нови оръжия за Украйна на стойност 550 млн. долара

САЩ обявиха в понеделник нов транш от оръжия за украинските сили, включително боеприпаси за все по-важните ракетни установки и артилери...

В Старосилия, на 70 км на юг, е имало мост и тунел. Вилкул смятал, че взривяването му ще спре руските войски, и според него това наистина проработило. "За да сме сигурни, смесихме два тона тротил с промишлено взривно вещество. Хвърлихме тротиловите блокове в тунела, развихме жицата и ги взривихме с взривни машини", казва Вилкул.

Компании от тежката индустрия като „Метинвест“ и „Арселор Митал Кривий Рих“ също помагат с осигуряване на необходимото оборудване за изграждане на защитната линия. Някои пътища южно от града остават блокирани и днес. „Използвахме минно оборудване за 10 милиона долара“, казва бившият депутат.

Нов човек?

Олександър Вилкул е убеден, че Кривий Рих е бил една от основните цели на Русия заради развитата индустрия и географското положение. По думите му – бившите му съюзници от Партия на регионите Олег Царьов и Виталий Захарченко, които сега живеят в Русия, се свързали с него и му заявили, че трябва да се предаде и да съдейства на руснаците. Вилкул отказва. За да докаже чистите си намерения към Украйна, рускоговорящият Вилкул сменя езика на украински. „Езикът също е оръжие“, заяви той в пост в Telegram този месец и обяви безплатни уроци за всички в града, които искат да научат украински.

„Преди 24 февруари вярвах, че статута ни на необвързаност с НАТО е по-ефикасен за нас. Беше грешка. Да, беше грешка“, казва Вилкул и заявява, че сега е „на 100% за присъединяване“ към Алианса.

Путин: Никой не може да спечели ядрена война

Руският президент Владимир Путин заяви, че в една ядрена война не може да има победители и че такава война не бива да се започва. ...

Друга грешка, според него, е вярването му, че Украйна трябва да приложи Минските споразумения – серия от документи с гаранти ОССЕ, Франция и Германия, които Москва и Киев подписаха през 2014 и промениха през 2015 с цел спиране на войната в Донбас. „Вярвах, че пътят към решението е свързан с мирни преговори. След 24 февруари осъзнах, че пътят към мира е постлан единствено на бойното поле и ще бъде определен от броя на ковчезите, които ще бъдат пренесени оттук към Русия“, заявява той.

Вилкул разказва още как се е обърнал към двама от най-богатите украинци – Виктор Пинчук и Игор Коломойски, за помощ със защитата на Кривий Рих. Притежаваният от тях завод за феросплави в Никопол доставил части за бронежилетки, а отделно Коломойски снабдил града с гориво, когато имало недостиг.

Вилкул отказва да говори единствено за президента Володимир Зеленски. Твърди само, че градът му не получава специално отношение заради произхода на държавния глава. „Мисля, че президентът има специално отношение към цяла Украйна, към всеки град в Украйна“, казва Вилкул. Изглежда обаче особено пристрастен към Кривий Рих. "Ние сме родени тук. Гробовете на нашите роднини са тук. Няма къде другаде да отидем“.

ОЩЕ: Русия все повече внимава за Херсонска област за сметка на фронта в Донецка област

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа