Няма съгласие в Европейския съвет за нов председател на ЕК

3755
Няма съгласие в Европейския съвет за нов председател на ЕК
Снимка: Getty Images/Guliver

Както се очакваше, Европейският съвет не успя да се споразумее по голямата тема за наследника на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия (ЕК) на снощната си среща в Брюксел.

Припомняме, че мандатът на тази ЕК изтича в края на октомври (31 октомври), но ако дотогава няма съгласие за нов председател, досегашната ЕК ще продължи да работи, докато не бъде постигнато съгласие - както в Съвета, така и с Европейския парламент (ЕП), който предстои да проведе първата си сесия в началото на юли и тогава да избере свой председател и зам.-председатели. Припомнете си в кои са кандидатите на големите политически групи в ЕП.

Борисов: С ЕНП поддържаме Вебер, Цветанов ми беше семейството

"Решението на ЕНП е да поддържаме Вебер. След това какво ще се случи, ще видим." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в отг...

Освен поста на Юнкер, трябва да бъдат избрани и нови кандидати на постовете на европейски външен министър (върховен представител по външната политика на ЕС), който сега е зает от Федерика Могерини, както и нов председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) - такъв сега е Марио Драги.

"Лидерите на ЕС не се споразумяха за кандидати за ключови позиции в структурите на властта на ЕС, те ще се срещнат отново, за да обсъдят този въпрос на отделна среща на върха на 30 юни. Европейският съвет проведе пълна дискусия по въпроса за назначенията, но мнозинството не бе постигнато за никакъв кандидат. Ще се срещнем отново на 30 юни", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция след първия ден от срещата на лидерите на ЕС, предаде БГНЕС.

А председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира с ирония в петък резултатите от срещата на върха на ЕС, която не успя да постигне съгласие по кандидатурата за неговия наследник, като заяви, че той "с удовлетворение и радост" забелязал своята "незаменимост".

"Забелязах с удоволствие, удовлетворение, радост и щастие, че както се оказа, не е лесно да бъда заменен", каза Юнкер, като накара журналистите да се смеят в пресцентъра в Брюксел.

Юнкер не изключва вариант жена да оглави Европейската комисия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не изключва възможността да бъде наследен на поста от жена. Той се застъпва и за у...

"Не е новина, че европейският политически процес понякога изисква няколко кръга. По-лесно е да се избере папа, отколкото да се постигне съгласие кои да са кандидатите за ръководни постове в ЕС", заяви пред репортери в Брюксел ирландският премиер Лео Варадкар.

Въз основа на резултатите, получени от изборите за Европейски парламент, лидерите на ЕС ще трябва да се споразумеят за кандидатурата на нов председател на ЕК. Според установената през последните години практика, която е критикувана, "водещият кандидат" получава най-големи шансове да заеме този пост и се излъчва от партията, спечелила най-голям брой места в ЕП - в случая Европейската народна партия (ЕНП). Либералите, които са третата най-голяма фракция в алианса, заедно с президента на Франция Емануел Макрон, отказват автоматично да подкрепят тази система, която ще даде приоритет за председател на Европейската комисия на Манфред Вебер от ЕНП. Традиция е обаче председател на ЕК да стане човек, който е бил преди това на висш национален пост - премиер или министър, а Вебер няма такъв опит. Отделно под сурдинка в Брюксел се говори, че той не е кооперативен що се отнася до отношения с представители на други политически семейства и дори в тих конфликт с много влиятелни европейски политици. Либералите са склонни да подкрепят кандидат на ЕНП, но не и Вебер.

Кандидатурата на Вебер не се подкрепя и от Партията на европейските социалисти, която запази второ място в ЕП. Социалистите настояват за номинирането на своя кандидат, холандецът Франс Тимерманс, а либералите дават приоритет на датчанката Маргрете Вестегер. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел потвърдиха, че са разглеждани кандидатурите на Вебер, Тимерманс и Вестегер, но засега няма съгласие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа