Новият план на ЕС няма да реши проблемите на ромите

5919
Снимки: БГНЕС

Десетгодишният план на ЕС за подобряване на живота на ромите няма да реши проблемите, пред които е изправена ромската общност, казва водещ активист пред „Euronews“.

"Тази нова рамка няма да реши тежкото положение на ромите, тъй като няма политическа воля за прокарване на реформите, които трябва да бъдат проведени", казва Желко Йованович, директор на Офиса за ромски инициативи на „Отворено общество“.

Цветелин Кънчев: Шефовете на ВМРО и група богати цигани много добре се разбират

ВМРО настоява за спешно приемане на концепцията срещу циганизацията. Част от мерките в нея са общественополезен труд, контрол над социа...

До шест милиона роми живеят в 27 страни-членки на ЕС. Според данни на Европейската комисия, 41% са преживели дискриминация през последните пет години и 85% от ромските деца са изложени на риск от бедност в сравнение с 20% от децата като цяло в ЕС.

Съгласно плана, обявен в сряда, страните от ЕС ще трябва да представят национални стратегии до септември 2021 г. и Комисията ще наблюдава напредъка към целите за 2030 г., които се фокусират върху намаляване на дискриминацията и подобряване на достъпа до заетост за ромите, намаляване на бедността и подобряване на качеството на образование за ромските деца.

Стратегическата рамка на Европейския съюз за ромите поставя набор от цели за минималния напредък, който трябва да бъде постигнат до 2030 г., и предоставя насоки на държавите-членки на ЕС как да направят това.

Европейска агенция за основни права: Ромите живеят 10 години по-малко от останалите европейци

Йованович смята, че Комисията не стига достатъчно далеч в плана си, добавяйки, че рамката от 2011 г. е просто „семе“ за необходимата промяна. Той гарантира, че интересите на ромите трябва да бъдат включени в приоритетите на ЕС за възстановяване, както и в политиките и финансирането.

ВМРО: Настояваме Концепцията срещу циганизацията да бъде приета!

Настояваме за спешното приемане на Концепцията, придобила публичност, като Концепция срещу циганизацията, която лидерът на ВМРО –...

Европейската рамка със сигурност е добра стъпка, знак, че Европейската комисия поне вижда, че има структурен проблем, който трябва да бъде решен чрез политика и структурна карта “, добави той.

„Но това не може да постигне, освен ако не стане критична част от това, което правителствата ще направят, когато инвестират в прехода, във възстановяването, когато инвестират в цифровизация - всички тези търговски политики ще бъдат критични за ромите, които или губят, или печелят работа ".

Представяйки рамковия проект, вицепрезидентът на Европейския съюз, Вера Йоурова, определи като „непростимо“ отношението, което Европа даде на своето ромско население през последното десетилетие.

"Мнозина продължават да се сблъскват с дискриминация и расизъм, липсата на включване на ромските общности в нашите общества е белег на съвестта на европейците", добави тя, признавайки, че през последните 10 години ЕС не е направил достатъчно, за да ги подкрепи .

Европейската комисия трябва да внесе нововъведения и да разпространи посланието за възможността в европейските общества, така че стигматизацията и расизмът да са изправени пред истории за постижения, възможности и надежда, така че това, което правителствата трябва да направят, не е напразно“, казва Йованович.

Каракачанов: Близо 1 млрд. лв. са изразходвани за интеграцията на циганите без резултат

Близо 1 млрд. лв. са изразходвани през последните години за интеграцията на циганите без особен резултат. Това каза вицепримиерът и мин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа