X
 
 

Новият саркофаг на АЕЦ "Чернобил" е с площта на 4 футболни игрища (ВИДЕО)

17949 9
photo of Новият саркофаг на АЕЦ "Чернобил" е с площта на 4 футболни игрища (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver
Днес (10 юли) Европейският съюз (ЕС) официално предаде на Украйна новото обезопасително съоръжение (т.нар. 'саркофаг' - бел. ред.), издигнато над четвъртия блок на атомната електроцентрала в Чернобил. Това съобщиха от офиса на ЕС в Украйна, предаде ТАСС.

На церемонията присъства президентът на Украйна Владимир Зеленски. Експерти твърдят, че на площта, която заема специалната инсталация, могат да бъдат разположени четири футболни игрища.

"Постоянният саркофаг в Чернобилската АЕЦ е предаден на украинската страна (Държавната специализирана фирма (ОСП) Чернобилска атомна електроцентрала - бел. ред.), т.е. Украйна е отговорна за поддържането на структурата, както и за демонтажа на първичния саркофаг, който е бил построен непосредствено след произшествието, уточняват от представителството ЕС.

В съобщението се отбелязва, че "ЕС приветства официалното прехвърляне на украинските власти на постояния саркофаг – ново обезопасително съоръжение, което е построено на мястото на бедствието през 1986 г. в атомната електроцентрала в Чернобил. "В допълнение службата отбеляза, че оттам очакват ранното приключване на строителството на ново временно съхранение на използваното ядрено гориво".

"Това ще бъде още една голяма стъпка за превръщането на епицентъра на трагичния инцидент от 1986 г. в стабилно и екологично място", коментират от представителството на ЕС, пише още агенция "Фокус".

Actualno.com припомня, че изграждането на ново безопасно затворено пространство над стария подслон започна през 2012 г. след мащабна подготвителна работа на обекта. Поради големия размер на саркофага, той трябваше да бъде изграден в две части, които бяха издигнати и успешно свързани през 2015 година. Във вътрешността на арката е монтиран кран за демонтиране на съществуващия стар саркофаг и останките от четвъртия блок. Новият саркофаг има проектен живот от 100 години. Строителството му струва 1,5 млрд. евро.

През март 2019 г. на промишлената площадка на централата са извършени подготвителни пускови, индивидуални и комплексни изпитания на оборудването и технологичните системи за задържане. В края на април 2019 г. саркофагът е пуснат в пробна експлоатация. Според Държавната агенция за управление на забранената зона, саркофагът е намалил нивото на гамарадиацията около станцията в сравнение с периода преди неговото инсталиране 10 пъти.

Украински медии твърдят, че новият саркофаг е най-голямата мобилна сграда в света. Може да се види от разстояние от 45 км. Височината на арката е 106 м, широчина - 257 м, дължина - 162 м. Както отбелязват различни експерти, на площта, заемана от саркофага, могат да бъдат поставени четири футболни игрища. Теглото на съоръжението е 36,200 тона.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 4 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Не вярвам някой да ни разреши да строим в Белене.Зоната е сеизмична а и нямаме парите,които се изискват за гаранции за покриване на щетите след евентуален проблем.Това просто е начин едни и същи да се сдобият с още пари от нас...докато спим.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Това Тиквата и целия Бостан въобще не ги интересува. Единственото което ги интерекува са комисионните и ограбването на българите, а АЕЦ Белене предлага точно това. САМО НИЕ МОЖЕМ ДА ГИ СПРЕМ!!!
  : 0 !
 • Сталин 5 Сталин преди 2 месеца Профил на трол?
  Информирам сороските русофобни помияри, че ще лижат Руски ботуши до припадък..
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  От глупост пожалихме комунистите -престъпници , сега те няма да ни пожалят и ще ни направят заложници на страшилището АЕЦ 'БЕЛЕНЕ', В ДОКАЗАНА СЕИЗМИЧНА ЗОНА !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  А що не го направиха краварите????
 • българин 3.1 българин преди 2 месеца Профил на трол?
  Щото го гръмнаха альошовците бе абдал, а на нас ни готвят саркофаг или поне парите за него в Белене и пак альошовците!
  : 3 !
 • Бакунин 2 Бакунин преди 2 месеца Профил на трол?
  Болгар-русосифилистиците ще мълчат като пукали ! Чернобил, за 2 години, отне 16 милиона човешки живота ! До сега - тайна ! ОБЕЗЛЮДИ ,земна площ седем пъти по-голяма от България ! Вечна слава на оня .....
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Толкова голям ще е и саркофагът на АЕЦ Белене!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Това ще бъде погребалния саркофаг на българския народ !
  : 0 !
missing image
Дневен хороскоп за 17 септември

Овен Това е ден, в който ще може да постигнете чудеса. Трябва само да сте напълно праволинейни и да не се отклонявате със странични дейности от...