Новият саркофаг на АЕЦ "Чернобил" е с площта на 4 футболни игрища (ВИДЕО)

45506
Новият саркофаг на АЕЦ "Чернобил" е с площта на 4 футболни игрища (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Днес (10 юли) Европейският съюз (ЕС) официално предаде на Украйна новото обезопасително съоръжение (т.нар. 'саркофаг' - бел. ред.), издигнато над четвъртия блок на атомната електроцентрала в Чернобил. Това съобщиха от офиса на ЕС в Украйна, предаде ТАСС.

На церемонията присъства президентът на Украйна Владимир Зеленски. Експерти твърдят, че на площта, която заема специалната инсталация, могат да бъдат разположени четири футболни игрища.

"Постоянният саркофаг в Чернобилската АЕЦ е предаден на украинската страна (Държавната специализирана фирма (ОСП) Чернобилска атомна електроцентрала - бел. ред.), т.е. Украйна е отговорна за поддържането на структурата, както и за демонтажа на първичния саркофаг, който е бил построен непосредствено след произшествието, уточняват от представителството ЕС.

В съобщението се отбелязва, че "ЕС приветства официалното прехвърляне на украинските власти на постояния саркофаг – ново обезопасително съоръжение, което е построено на мястото на бедствието през 1986 г. в атомната електроцентрала в Чернобил. "В допълнение службата отбеляза, че оттам очакват ранното приключване на строителството на ново временно съхранение на използваното ядрено гориво".

"Това ще бъде още една голяма стъпка за превръщането на епицентъра на трагичния инцидент от 1986 г. в стабилно и екологично място", коментират от представителството на ЕС, пише още агенция "Фокус".

Actualno.com припомня, че изграждането на ново безопасно затворено пространство над стария подслон започна през 2012 г. след мащабна подготвителна работа на обекта. Поради големия размер на саркофага, той трябваше да бъде изграден в две части, които бяха издигнати и успешно свързани през 2015 година. Във вътрешността на арката е монтиран кран за демонтиране на съществуващия стар саркофаг и останките от четвъртия блок. Новият саркофаг има проектен живот от 100 години. Строителството му струва 1,5 млрд. евро.

През март 2019 г. на промишлената площадка на централата са извършени подготвителни пускови, индивидуални и комплексни изпитания на оборудването и технологичните системи за задържане. В края на април 2019 г. саркофагът е пуснат в пробна експлоатация. Според Държавната агенция за управление на забранената зона, саркофагът е намалил нивото на гамарадиацията около станцията в сравнение с периода преди неговото инсталиране 10 пъти.

Украински медии твърдят, че новият саркофаг е най-голямата мобилна сграда в света. Може да се види от разстояние от 45 км. Височината на арката е 106 м, широчина - 257 м, дължина - 162 м. Както отбелязват различни експерти, на площта, заемана от саркофага, могат да бъдат поставени четири футболни игрища. Теглото на съоръжението е 36,200 тона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа