Ново обвинение срещу Навални, което може да увеличи престоя му зад решетките

2411
Ново обвинение срещу Навални, което може да увеличи престоя му зад решетките
Снимка: FB Алексей Навални

Алексей Навални беше обвинен в създаване на организация с нестопанска цел, която посяга на личността и нарушава правата на гражданите (част 2 от член 239 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Това става ясно от прессъобщението на Следствения комитет на Русия (СКР).

Наказателно дело по това обвинение е образувано на 29 април срещу Навални, както и неговите сътрудници Леонид Волков и Иван Жданов. На 10 август стана известно, че срещу Волков и Жданов е образувано друго дело за събиране на дарения за екстремистка организация. Волков и Жданов са извън Русия, Навални е зад решетките.

СКР съобщава, че разследването на създаването на организация, която нарушава правата на гражданите, продължава. Според разследването Навални създава организация, действаща като чуждестранен агент, а именно Фонда за борба с корупцията (с решението на Московския градски съд ФБК също е призната за екстремистка организация и е ликвидирана).

„Навални, Волков, Жданов и други лица организираха разпространението на личните си страници в Интернет и на страниците на ФБК от името на ръководената от тях организация с нестопанска цел, публикации, съдържащи призиви за участие на граждани на Руската федерация на некоординирани митинги през януари тази година. При това Навални по-рано беше надлежно информиран за незаконния характер на планираните мероприятия ", казват от СКР.

Делото е образувано на 2 февруари, но за него стана известно едва на 29 април, припомня Би Би Си.

Спряха сайта на Алексей Навални в Русия

Руският медиен регулатор Роскомнадзор блокира достъпа до уебсайта на затворения руски опозиционен лидер Алексей Навални, където бяха пу...

Максималното наказание по повдигнатото обвинение е три години в колония. В случай на присъда по ново дело, наложеното наказание ще бъде добавено към неизтърпяната част предходни присъди, каза адвокат Валерия Ветошкина пред Би Би Си.

Ако съдът признае, че престъплението е извършено по -рано от това, за което затворникът излежава присъдата си, тогава те могат да добавят само част от новия срок или дори да признаят, че по -тежкото наказание по делото „Ив Роше“ поглъща по -малко тежките ново, каза пред Би Би Си адвокатът Александър Передрук.

В момента едновременно срещу Навални, Волков, Жданов (и други неидентифицирани лица) сеи водят разследвания по няколко наказателни дела, включително четири дела, свързани с дарения, написа в сряда Волков.

През лятото структурите на Навални бяха обявени за екстремистки. Държавната дума забрани на хората, свързани с тях, да участват в избори на всяко ниво. Повечето от сътрудниците на Навални напуснаха Русия. Самият Навални излежава присъда по делото „Ив Роше“ в колония в Покров (област Владимир).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа