"Ню Йорк Таймс": Русия продължава да произвежда ракети въпреки западните санкции

2791
"Ню Йорк Таймс": Русия продължава да произвежда ракети въпреки западните санкции
Снимка: Getty Images

Някои от крилатите ракети, които Русия изстреля по гражданската инфраструктура на Украйна в края на ноември, са произведени месеци след като Западът наложи санкции, целящи да лишат Москва от компонентите, необходими за производството на тези боеприпаси. Това пише "Ню Йорк Таймс" в материал, публикуван днес (6 декември), позовавайки се на група за изследване на оръжията.

Експертите от Conflict Armament Research (CAR) изследват останки от крилати ракети Kh-101, открити в столицата Киев след нападението на 23 ноември, което доведе до прекъсване на електрозахранването и спиране на водоснабдяването в големи райони на страната. Една от ракетите е била произведена това лято, а друга е била завършена след септември, показват маркировките върху оръжията.

Русия е изстреляла над 100 ракети към Украйна на 5 декември

В понеделник украински официални лица съобщиха, че по време на последния си обстрел Русия е изстреляла повече от 100 ракети по различни...

Фактът, че Русия е продължила да произвежда модерни управляеми ракети като Kh-101, предполага, че е намерила начини да се сдобие с полупроводници и други материали въпреки санкциите, или че е имала значителни запаси от компоненти преди началото на войната, казва един от изследователите.

Констатациите са сред най-новите на Conflict Armament Research - независима група, базирана във Великобритания, която идентифицира и проследява оръжия и боеприпаси, използвани във войните. Малък екип от нейни изследователи пристигна в Киев непосредствено преди нападението по покана на украинската служба за сигурност. По време на четирите си предишни изследователски пътувания до столицата на Украйна след инвазията следователите установяват, че почти цялото модерно руско военно оборудване, което изследват - като криптирани радиостанции и лазерни далекомери - е създадено със западни полупроводници.

ОЩЕ: Украинците откриха в ирански дрон компоненти от над 30 западни компании, даже и украински

Разследващите не успяха да определят дали изследваните от тях останки от Kh-101 са от ракети, които са достигнали целите си и са се взривили, или са били прехванати по време на полет и свалени.

Kh-101 са маркирани с 13-цифрова последователност. Разследващите заявиха, че според тях първите три цифри представляват завода, в който е произведена ракетата, следвани от друг трицифрен код, който посочва към коя от двете известни версии на Kh-101 е тя, и две цифри, които показват кога е произведена. Смята се, че последната серия от пет цифри обозначава производствената партида и серийния номер на ракетата.

Потресаващо: Показаха гробището с хиляди руски ракети, изстреляни по Харков (СНИМКА)

Броят на смъртоносните ракети, изстреляни само по град Харков от руските нашественици от началото на войната, е чудовищен. За мащаба на...

Пьотр Бутовски - полски журналист, който е писал много за руските военни самолети и боеприпаси, заяви, че цифровият анализ на групата съвпада с неговите изследвания. "Първите три цифри винаги са "315" - това е кодът на производствения обект", каза Бутовски пред NYT. "Ракетите Kh-101 се разработват и произвеждат от компанията "Радуга" в Дубна край Москва".

В интервю, дадено преди публикуването на доклада, анализатор от разузнаването на отбраната на САЩ заяви, че анализът на Бутовски съответства на разбирането на правителството за начина, по който руските производители на ракети - включително тези, които произвеждат Kh-101 - маркират своите оръжия. Служителят, който не е упълномощен да говори публично, заяви, че по принцип се смята, че Русия изпитва проблеми със запасите от боеприпаси и може да използва по-нови такива заедно с много по-стари.

Анализаторът каза, че според доклади от Руската федерация правителството е наредило на служителите в заводите за боеприпаси да работят допълнително в опит да произвеждат повече и че е ясно, че сега страната изстрелва по-малко оръжия с голям обсег (като крилати ракети) по по-малък брой цели в Украйна.

ОЩЕ: Първи украински данни за броя на свалените руски крилати ракети на 5 декември (ВИДЕО)

Представители на Пентагона твърдят, че от началото на войната Русия е изстреляла хиляди оръжия с голям обсег като крилати ракети, както и балистични ракети с малък и среден обсег по цели в Украйна.

ЕС вкарва в черния списък руски банки и медии чрез деветия пакет санкции

Европейската комисия е представила пред държавите членки на ЕС документ под формата на чернова, в който се описва деветият пакет от сан...

Не е ясно дали страната е изчерпала запасите си от по-стари крилати ракети. Но военните често използват по-старите боеприпаси първи в битка, тъй като те обикновено съставляват по-голямата част от запасите на дадена държава.

ОЩЕ: Украински данни: Колко ракети са ѝ останали на Русия?

На 23 ноември - в същия ден, в който беше извършено нападението с крилати ракети срещу Киев, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред репортери, че руските доставки на оръжия с прецизно насочване са "значително намалени" и че за Русия ще бъде по-трудно да ги произвежда бързо "поради търговските ограничения, които имат по отношение на микрочипове".

Само че Деймиън Сплетерс, който ръководи разследването на Conflict Armament Research, заяви, че е трудно да се каже, че руснаците изпитват недостиг на оръжия. "Тези твърдения се правят от април насам", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа