Обучението на украински пилоти за F-16 пак ще се бави - ето с колко

4784
Обучението на украински пилоти за F-16 пак ще се бави - ето с колко
Снимка: Getty Images

Първата група от шестима украински пилоти няма да завърши обучението си на американските изтребители F-16 преди следващото лято. Такива са очакванията на високопоставени украински правителствени и военни служители, идващи след поредица от забавяния от страна на западните партньори при изпълнението на програмата за тренировки.

Сроковете отразяват разминаването между поддръжниците на Украйна, които смятат F-16 за ключов инструмент в дългосрочната отбрана на страната, и Киев, който отчаяно иска самолетите да достигнат до бойното пространство възможно най-скоро заради контраофанзивата.

ОЩЕ: Зеленски обяви кога украинските пилоти започват обучение на F-16

Забавяне и несигурност в програмата за обучение - това е основният извод от материал на The Washington Post, публикуван на 11 август.

Дългото забавяне

След като в продължение на повече от година президентът на САЩ Джо Байдън отхвърляше украинските молби за F-16, през май той промени курса си и заяви, че подкрепя идеята за обучение на украински пилоти на самолетите и подкрепя прехвърлянето от други държави.

Дания и Нидерландия доброволно се съгласиха да ръководят обучението, което породи надежди сред официалните лица в Киев, че самолетите ще защитават украинското въздушно пространство още през септември.

ОЩЕ: САЩ внесоха яснота кой води обучението на украинските пилоти за F-16 (ВИДЕО)

Но след като началото на обучението беше отлагано няколко пъти, сега Украйна вероятно ще трябва да издържи още една година без изтребителите, които според официални лица в Киев ще осигурят значително военно предимство в условията на бавно протичаща контраофанзива и ще помогнат за по-добрата защита на цивилното население срещу редовните ракетни и безпилотни удари на Русия.

В средата на юли съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Съединените щати ще предоставят подкрепата си "веднага щом европейците са готови". Така САЩ дълго прехвърляха топката на Европа.

ОЩЕ: САЩ бавят обучението за украинските пилоти на F-16, прехвърлят топката към Европа

Критиките на Залужни

Главнокомандващият на Украйна, генерал Валерий Залужни, разкритикува западните партньори, че очакват украинските сили да проведат мащабна контраофанзива без модерна авиация. Без изтребители като F-16, казват украинските служители, те не могат да се конкурират в небето.

Украинските войници на фронтовата линия заявиха, че ниско летящите руски хеликоптери успешно атакуват сухопътните им сили отчасти защото Украйна не е в състояние да ги заплаши с нещо.

Колко се отлага обучението?

Само шестима пилоти, около половината от ескадрилата, ще преминат през първия кръг на обучението, според двама украински служители, цитирани от WP. Други двама пилоти са определени като кандидати за резервисти.

Въпреки че пилотите вече владеят свободно английски език, служителите заявиха, че първо трябва да посещават четиримесечни уроци по английски във Великобритания, за да научат терминологията, свързана със самолетите. Това обучение ще се проведе заедно с наземния персонал, който може да не владее толкова добре езика. Дания е поискала да обучи целия екипаж заедно, а не само пилотите. Министерството на отбраната в Копенхаген не е коментирало официално темата.

Това отлага началото на бойното обучение за януари - очаква се всичко това да отнеме 6 месеца, заявиха украинските представители. Втората група с приблизително същия размер ще бъде готова шест месеца след това, или приблизително в края на следващата година.

Други 20 украински пилоти са готови за обучение на английски език, заявиха американски представители, като добавиха, че се очаква повечето от най-добрите украински пилоти да останат в Украйна, където извършват полети със самолети съветско производство и стрелят с френските ракети SCALP и британските Storm Shadow.

ОЩЕ: Вече е ясно къде в Румъния ще тренират украинските пилоти на F-16 (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа