ООН цели да изкорени бедността и се справи с глобалното затопляне до 2030 г.

6513
ООН цели да изкорени бедността и се справи с глобалното затопляне до 2030 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Страните членки на ООН съгласуваха целите на световното икономическо развитие след 2015 г. Съгласуваният документ ще бъде утвърден на срещата на високо равнище на организацията, която ще се проведе в централата на организацията този септември, предаде ТАСС.

Държавите постигнаха съгласие по последните подробности от плана за действие, който предвижда изкореняване на крайната бедност в света до 2030 г. и контрол върху глобалното затопляне.

Борис Тадич иска да се кандидатира за генерален секретар на ООН

Бившият президент на Сърбия Борис Тадич иска да се кандидатира за поста генерален секретар на ООН, пише днес сръбският вестник Вечерње ...

След седмица интензивни преговори в централата на ООН в Ню Йорк, експерти и дипломати от 193 страни приеха проект от около 30 страници, озаглавен "Да променим нашия свят, програма за устойчиво развитие до 2030 г." В документа от 29 страници са описани 17 глобални цели за устойчиво развитие за следващите 15 години.

Първо се цели "повсеместното изкореняване на всичките прояви на бедността". След това се разглежда "изкореняване на глада, обезпечаване на продоволствената сигурност", здравословен начин на живот, равенство на половете, достъп към надеждна и стабилна енергетика, устойчиво икономическо развитие и създаване на работни места. Предвиждат се също така мерки по съкращаване на обемите на изхвърляни в атмосферата парникови газове.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази надежда, че през септември, когато документът бъде приет окончателно, ще бъде отбелязано началото на "нова ера на устойчиво развитие, в което бедността ще бъде изкоренена, благата ще бъдат общи, а причините за измененията климата – победени", предаде БНР.

"Ние сме пълни с решимост да освободим човечеството в течение на това поколение от тиранията на бедността и ще излекуваме и защитим нашата планета заради това и бъдещите поколения", пише в преамбюла на текста.

ООН: През 2050 г. населението на света ще нарасне до 9,7 млрд. души

Населението на света ще нарасне до 9,7 млрд. души през 2050 г., когато Индия ще стане страната с най-много поданици, гласи доклад на ОО...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа