ООН: На риск тази зима са изложени милиони бежанци, не само от Украйна

1311
ООН: На риск тази зима са изложени милиони бежанци, не само от Украйна
Снимка: Getty Images

ООН предупреди, че милиони хора, разселени от войни и преследвания в Украйна, Афганистан и Близкия изток, са изложени на риск от "изключително тежки условия" с наближаването на зимата.

Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че има остра нужда от повече средства за подпомагане на много разселени хора в момент, когато предстоящата зима се очаква да бъде "много по-трудна от последните години". "Много разселени семейства няма да имат друг избор, освен да избират между храната и топлината", заяви говорителят Олга Сарадо пред репортери в Женева, цитирана от БГНЕС.

Тя говори за ситуацията на милиони хора, които са били принудени да напуснат домовете си при нахлуването на Русия в Украйна. "Много от тях живеят в приюти или в повредени домове, или в сгради, които не са пригодени да ги предпазят от сковаващия студ, с нарушени доставки на енергия, отопление и вода“, каза Сарадо.

Говорителят на ООН заяви, че Върховният комисариат за бежанците има екипи в Украйна с програми, целящи да ремонтират сгради и да помогнат на около един милион от вътрешно разселените лица да получат достъп до "безопасно и топло настаняване през мразовитите месеци".

ОЩЕ: Страните от Източна Европа вече усещат новата вълна от украински бежанци

Сарадо обърна внимание и на ситуацията в обхванатия от криза Афганистан, като предупреди, че "много разселени и засегнати от конфликта семейства ще останат изложени на природните стихии" в страната, където зимните температури често падат до минус 25 градуса по Целзий.

Агенцията на ООН също така предупреди, че около 3,4 милиона сирийци и иракчани ще се нуждаят от критична помощ, за да се подготвят и да се справят със зимата. "За много от тях това ще бъде 12-а поредна зима, в която са разселени", заяви Сарадо.

Положението е особено тежко в Ливан, който е в епицентъра на тежка икономическа криза и където 9 от всеки 10 сирийски бежанци вече живеят в крайна бедност, предупреди Върховният комисариат на ООН за бежанците.

В същото време Сарадо предупреди, че има значителен недостиг на средства за покриване на нарастващите нужди на бежанците, като започва кампания за набиране на пари за зимата, за да се запълни недостигът. Тя каза, че агенцията е изчислила, че ще се нуждае от 400 млн. долара, за да помогне на разселените хора в Украйна, Афганистан и Близкия изток "да посрещнат най-неотложните си нужди през най-студените месеци на годината".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа