Орбан успя: Сорос мести университета от Будапеща във Виена

2497
Орбан успя: Сорос мести университета от Будапеща във Виена
Снимка: Getty Images/Guliver

След продължителната кампания на унгарското правителство срещу влиянието на милиардера интернационалист-мултикултуралист Джордж Сорос, неговият Централноевропейски университет (ЦЕУ) обяви, че планира преместването си от Будапеща във Виена, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, като се позовава на публикации в медиите.

Вестникът уточнява, че ЦЕУ е предмет на притеснения от унгарското правителство, което твърди, че е нечестно институцията да може да издава и унгарски, и американски дипломи, без да има седалище в САЩ. Сега университета обяви плановете си да се изнесе от Будапеща и да се пренесе в съседна Австрия, където се организира нов кампус, предаде "Фокус".

Виктор Орбан се готви за избори и отново напада Сорос

Пред десетки хиляди свои привърженици в Будапеща премиерът Виктор Орбан заяви, че унгарският „начин на живот ще загуби значението...

Ева Фодор, заместник-ректор на ЦЕУ, е заявила, че институцията вече е подписала споразумение със земевладелец във Виена, но някои продължават да се надяват, че няма да се наложи университета да се мести, тъй като администрацията вече е основала кон в щата Ню Йорк, както е поискало правителството на Унгария.

Будапеща все още не се е произнесла по въпроса, като Фодор посочи, че „ако правителството не подпише споразумението до средата на юни, тогава ще започнем да планираме пренасянето на целия университет във Виена“. „Трудно е да се назначат нови хора, при положение, че не знаем къде ще е работното им място“, добави тя.

Protothema припомня, че на пресконференция по-рано тази седмица унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че правителството все още не е взело окончателно решение за университета.

Планираното преместване се случва веднага, след като Орбан и неговата партия „Фидес“ спечелиха квалифицирано мнозинство (две трети от депутатите в парламента) на унгарските парламентарни избори, което му позволява да прави промени в Конституцията.

Сорос даде половин милион долара на противниците на Brexit

400 000 паунда (556 000 долара) предостави финансистът Джордж Сорос на движението Best for Britain („Бест фор Британ”), ко...

Основна тема на предизборната кампания на Фидес, пише гръцкият вестник, беше зловредното влияние на чуждестранните неправителствени организации, много от които са част от мрежата на Сорос и неговите фондации „Отворено общество“. Орбан е категоричен, че Сорос влияе върху миграционната политика на Съюза, като дори твърди, че според „Плана Сорос“ милиони мигранти трябва да залеят Европа.

„Мрежата на Сорос има широка сфера на влияние в Европейския парламент и другите европейски институции“, заяви унгарският премиер миналия октомври и добави: „Целта е да се изгради една Европа със смесено население и да се осъди унгарското правителство за това, че се противопоставя на техните планове за миграцията“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руските ракети поразиха Днепропетровска област, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа