Оръжие за 4,7 млн. долара пропада вдън земя от складовете във Врбетице след експлозиите

2224
Оръжие за 4,7 млн. долара пропада вдън земя от складовете във Врбетице след експлозиите
Снимка: БГНЕС

След експлозиите в складовете в чешкото село Врбетице през 2014 г. фирмата-наемател Imex Group е загубила значителен брой оръжия, съобщи пражкият вестник „Mladá fronta DNES“.

„По данни на Imex Group са изчезнали около хиляда ръчни противотанкови гранатомети RPG-7, 800 автоматични пушки, 500 картечници, 100 пистолета и разнообразно съпътстващо оборудване, по-специално щикове за картечници. Всички те, смятат от компанията, са изчезнали след експлозиите в края на 2014 г. и са могли да попаднат в ръцете на търговци на оръжие на черния пазар", се казва в статията.

В тази връзка фирмата Imex Group подава изявление до правоохранителните органи, смятайки, че липсващите оръжия са били откраднати или от нарушители, или от някой от полицията, пише вестникът. На свой ред полицията продължава да разследва инцидента с експлозиите, като се интересува дали някой е помогнал на организаторите на експлозиите да влязат на територията на складовете, се казва в доклада.

"По тази причина през февруари тази година собственикът на Imex Group Петр Бернатик е бил задържан за 48 часа и са били извършени обиски в дома и фирмата му", пише вестникът.

Чехия ще иска от Русия 40 млн. евро като обезщетение за взривовете във Върбетице

Чешката република възнамерява да поиска от Русия поне 1 милиард крони (приблизително 39 милиона евро) като компенсация за материалните ...

Групата Imex оценява щетите от загубата на оръжия на 100 милиона крони (около 4,7 милиона долара), като компанията възнамерява да изиска като обезщетение 75 милиона крони (около 3,5 милиона долара) от чешката държава, според съобщения в медиите.

В момента всички оръжия, събрани след експлозиите, се намират в полицейски склад в град Зноймо (в югоизточната част на страната) в три запечатани корабни контейнера. Във връзка с продължаването на разследването информацията за съдържанието на тези контейнери е недостъпна, пише медията.

В същото време, според изданието, е известно, че през 2016 и 2017 г. крадците са успели да проникнат 6 пъти през дупки в оградата на помещенията, в които това оръжие е било държано под полицейски контрол по това време. По-късно двама от тези крадци са осъдени за кражба и продажба на оръжия за 34 и 36 месеца.

Прага обвини в средата на април спецслужбите на Руската федерация в участие в експлозията във Врбетице и изгони от страната 18 служители на руското посолство. В отговор Москва обяви 20 служители на чешката дипломатическа мисия за персона нон грата, като заяви, че обвиненията за експлозията са абсурдни, неоснователни и скандални. Кремъл заяви, че Русия няма да толерира "това, което се прави в Чехия" и в страните, които са се присъединили към нея, а също така отбеляза, че необоснованите обвинения на Чешката република срещу Руската федерация са причинили изключителни щети на отношенията между двете страни. Руското външно министерство добави, че тези обвинения срещу Русия са част от мащабна кампания на Запада срещу Москва.

В скандала се оказа забъркана и България.

Случаят с взривовете във Врбетице върви към провал що се отнася до осъдителни присъди

Наказателното дело за експлозиите в склада за боеприпаси в село Врбетице през 2014 г., за които чешките власти подозират двама руски гр...

Експлозията на боеприпаси в склад във Върбетице през октомври 2014 г., за която Чешката република подозира агенти на руските специални служби, не би трябвало да се случи на чешка територия. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Чешката република, първият вицепремиер Ян Хамачек в ефира на чешката телевизия. Според министъра е било планирано боеприпасите да се взривят по-късно, след като бъдат транспортирани до България. По данни на разследването, в покупката е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г., но оцеля. Според Хамачек полицията е установила, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взривовете (те са имали руски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов; по време на престоя им в Чехия от 11 до 16 октомври 2014 г. , те са използвали също паспорти на името на гражданина на Молдова Николай Поп и гражданина на Таджикистан Руслан Табаров). Скоро след отравянето на Юлия и Сергей Скрипал в британския Солсбъри, стана известно, че агентите са действали в интерес на Руската федерация. Седмичникът "Респект" твърди, че Гебрев е доставял оръжие в зони на военни конфликти. Както посочват редица медии боеприпасите, съхранявани в склада, може да са били предназначени за доставки в Украйна или Сирия. Чешкото радио съобщава, че във Върбетице „е избухнало нещо, което Гебрев вече е бил купил и е започнал да изнася“. На свой ред ръководителят на чешкото правителство Андрей Бабиш заяви, че по това време вече е било платено за боеприпасите.

В официално съобщение на дружеството ЕМКО по повод разкритията на чешкото правителство за участието на агенти на руските специални служби в терористични действия на територията на Чешката Република обаче се казва следното: Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не отговарят на истината. ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано.Във връзка с повишения медиен интерес, след разкритията на чешкото правителство за участието на агенти на руските специални служби в терористични действия на територията на Чешката Република.

Още: Взривът в Чехия е трябвало да избухне в България

ЕМКО: Не сме изнасяли боеприпаси за Украйна, Борисов и ВКП мълчат за терористичния акт срещу 3-ма български граждани

Дипломатическа война между Чехия и Русия заради взрив, свързан с български оръжеен търговец

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа