Още шестима евродепутати се подписаха срещу действията на Волен Сидеров

28736
Още шестима евродепутати се подписаха срещу действията на Волен Сидеров
Снимка: БГНЕС

Силно изказване на полския евродепутат Яцек Влосович относно последния скандал с Волен Сидеров откри сесията на Европейския парламент в Страсбург. „Има доказателства за манипулиране на демокрацията и нейните процеси. През 2009 г. кандидати-депутати в листите на ПП „Атака“ са подписали задължения, които по-късно е можело да бъдат използвани като гаранции за кредити.” Влосович цитира и конкретните факти, известни от откритото писмо до европейските и български институции, което негови колеги подписаха миналия месец.

В първите работни дни на 2014-та година срещу скандалните действия на лидера на Атака и неговото обкръжение към подписалите се вече в специално писмо до председателя на ЕП Мартин Шулц петима депутати - Филип Качмарек, Александър Мирски, Нирж Дева, Хану Такула и Роджър Хелмер, се присъединиха и Сампо Терхо (Финландия), Клаудио Морганти (Италия), Яцек Курски (Полша), Тадеуш Цимански (Полша), Ники Дзавела (Гърция), Николас Салавракос (Гърция) и др. Общият брой на разписалите се евродепутати нарасна на 11. Акцията тепърва набира скорост, като се очаква в следващите дни разширяване на подкрепата за писмото, както и нови инициативи.

Информират Мартин Шулц за случая "Сидеров"

Председателят на европейския парламент Мартин Шулц ще бъде информиран за посегателството на Волен Сидеров срещу френски дипломат, преда...

Яцек Влосович запозна ЕП и с последните деяния на Сидеров на Летище Варна: сблъсък с полицай, пасажер и конфликт с представител на френското посолство, като заяви че българската държава не е предприела мерки и призова да се предотврати „превръщането на България в държава на беззаконието, безнаказаността и търговията с влияние”.

Късно вечерта вчера, 14 януари, бе проведена кръгла маса, на която евродепутатите Роджър Хелмер, Яцек Влосович и Нирж Дева изразиха публично възмущението си от действията на Волен Сидеров. Евродепутатите обсъдиха скандалните факти относно декларациите, подставящи под зависимост депутати на Атака, както и последните действия на Сидеров.

„Във Великобритания  никой от членовете на парламента не се ползва с имунитет”, сподели Нирж Дева (Великобритания). „Ако някой се опита да се постави над закона,  това би направило за смях цялата държава! Ние сме слугите на народа, а не негови господари! Как така ще имаме имунитет срещу същите закони, които създаваме?! Това е абсурдно!”

На въпрос как е възможно Волен Сидеров да оглавява парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси, евродепутатите единодушно изразиха своето недоумение.

Сидеров си тръгна от парламента без да даде имунитета си

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров не даде доброволно имунитета си на днешното първо заседание на Народното събрание за новат...

„Това е абсурдно, ирационално и нелепо. Не знам как българските граждани са се примирили с този факт, нито защо българските власти не предприемат действия. Това е истинският въпрос. Смятам, че всички присъстващи тук днес искаме да знаем какви мерки ще бъдат взети от българското правителство - дали това поведение, злепоставящо цялата държава, ще му се размине”, коментира Роджър Хелмер (Великобритания).

На дискусията беше припомнен и случая с посещението на евродепутата Пол Натъл, на което същият бе публично обиден от Сидеров без това да предизвика реакция от българското правителство.

Поведението на Волен Сидеров бе изтълкувано като начин да се обърне внимание върху повехналия му имидж на политик, който подкрепя всички правителства. Евродепутатите се обединиха около становището, че никой  нормален човек не би подкрепил такова поведение: „Обикновено член на парламента получава  медийно внимание, използвайки мозъка си и изразявайки се интелигентно, а не демонстрирайки просташко поведение. Това е начинът, по който се получава уважението и се представляват хората, гласували за теб”, допълни Дева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа