Осъдените на смърт британци и мароканец ще обжалват присъдата в ДНР

3472
Осъдените на смърт британци и мароканец ще обжалват присъдата в ДНР
Снимка: iStock/Guliver

Британското правителство обяви, че е "дълбоко обезпокоено", че двама британски граждани, заловени докато участвали в сражения на страната на украинските въоръжени сили, са били осъдени на смърт, предаде Асошиейтед прес. Те бяха осъдени заедно с мароканец, който също получи най-тежкото наказание.

Говорителят на премиера Борис Джонсън – Джейми Дейвис каза, че съгласно Женевската конвенция военнопленниците имат право на имунитет за участието си в бойни действия и "не бива да бъдат използвани за политически цели". "Ще продължим да работим заедно с украинските власти, за да осигурим освобождаването на всички британски граждани, които са служили в украинските въоръжени сили и са задържани като военнопленници", добави той, цитиран от БТА.

Заловиха двама британци и мароканец, били се за Украйна в Донбас, грози ги смъртно наказание

Двама британски граждани и мароканец, били се на страната на Украйна, са заплашени от смъртно наказание, след като са били задържани от...

Британският външен министър Лиз Тръс осъди смъртните присъди, издадени срещу двамата британци и нарече решението на съда в подкрепяната от Русия самопровъзгласила се Донецка народна република "фалшиво съдебно решение". "Напълно осъждам присъдата, издадена срещу Ейдан Аслин и Шон Пинър", написа тя в свое съобщение в "Twitter". "Те са военнопленници. Това е фалшива присъда без абсолютно никаква легитимност", добави Тръс.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Един от адвокатите на осъдените обяви, че смъртната присъда ще бъде обжалвана пред Върховния съд на ДНР. Двайсет и осем годишният Ейдан Аслин и 48-годишният Шон Пинър бяха пленени от сепаратистите в обсадения украински град Мариупол през април, съобщава в."Телеграф". Те са обвинени за участие в бойните действия като наемници, въпреки че и двамата са живели в Украйна и са служили няколко години във въоръжените сили на страната, посочва изданието. Мароканецът Брахим Саадун е студент, който се биел на страната на украинската армия и бил пленен през март в малък град между Мариупол и Донецк.

Процесът срещу тримата започна във вторник и се проведе при закрити врата. Аслин, който е от град Нюарк в графство Нотингамшир, за последно бе показан от руски телевизии по време на разпита му. На кадрите той изглежда сякаш е бит и говори завалено. Аслин има пък синини и рана на челото, отбелязва "Телеграф". И двамата британци изглеждат силно отслабнали по време на процеса срещу тях, показват телевизионни кадри.

Войниците от полка "Азов" може да получат смъртно наказание

Украинските бойци от полка "Азов", които се предадоха, след като се сражаваха в град Мариупол, ще бъдат изправени пред съда и рискуват ...

Осъдените на смърт за участие в бойните действия на страната на въоръжените сили на Украйна като наемници британци Ейдан Аслин и Шон Пинър и мароканец Брахим Саадун, имат право на помилване, предаде ТАСС. "На осъдените се разяснява правото на помилване", каза председателят на съда след обявяване на присъдата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа