Осъдиха петима мъже за знаковата кражба на бижута в Дрезден

1984
Осъдиха петима мъже за знаковата кражба на бижута в Дрезден
Снимка: Getty Images

Петима мъже са признати за виновни за дръзкия обир на бижута в германския град Дрезден през 2019 г. Те отмъкнаха от държавния музей скъпоценности на стойност 113 млн. евро.

Полицията възстанови много от бижутата, включително меч с диаманти, но се опасява, че останалата част от ограбеното съкровище може никога да не бъде намерена. Мъжете, всички членове на известна семейна престъпна мрежа, са изправени пред присъди от четири до шест години затвор.

Обирът е бил внимателно планиран. Бандата, която живеела в Берлин, посетила обекта няколко пъти и предварително подготвила мястото за влизане, като използвала хидравлична режеща машина, за да прореже решетките на защитното покритие на прозореца, след което ги залепила обратно.

После, в ранните часове на сутринта на 25 ноември 2019 г., те подпалили табло с прекъсвачи в близост до музея, което потопило околните улици в мрак, докато двама от мъжете се промъкнали вътре.

Кадри от видеонаблюдението са заснели как крадците с маски и брадви влизат в богато украсеното Gruenes Gewoelbe - или Зеленото хранилище - и разбиват стъклените витрини, за да стигнат до съкровището.

След това крадците напръскали помещението с пяна от пожарогасител, за да прикрият следите си, след което се измъкнали с Audi. Изоставили го впоследствие на паркинг и го подпалили, преди да избягат обратно в Берлин.

След едногодишно разследване полицията извършва първите си арести. Всички осъдени днес са членове на "клана Реммо". В Германия има няколко "клана" - семейни мрежи с арабски корени, които са отговорни за големи организирани престъпления, включително през последните години за нападение на универсален магазин и банков обир.

Един от дрезденските крадци вече е осъден за кражбата на гигантска златна монета, която тежи 100 кг, от берлинския музей "Боде" през 2017 г. Монетата така и не беше намерена и се смята, че е била разбита или претопена.

"Има хора, които крадат произведения на изкуството от страст към изкуството, но това наистина беше обратното", казва професор Марион Акерман - генерален директор на Държавните художествени колекции в Дрезден, цитиран от BBC. "Те не са имали никаква представа за това, което са взели".

Първоначално имаше опасения, че подобно на златната монета, съкровището е изгубено завинаги. Но много от откраднатите предмети са върнати на музея, след като трима от мъжете признават за кражбата и се съгласяват да разкрият местонахождението на плячката в замяна на по-леки присъди като част от споразумение с прокуратурата.

Въпреки това няколко експоната все още липсват, включително един много рядък диамант, наречен Белият камък на Саксония.

Предметите са част от съкровище, събрано през XVIII век от Август Силния, курфюрст на Саксония. Той не само събрал предмети, покрити с диаманти и скъпоценни камъни, но и проектирал Зеленото хранилище, в което да ги изложи.

Професор Акерман казва, че загубата на част от колекцията е особено болезнена, тъй като идеята на Август тогава, както и сега, е била посетителят да види целия ансамбъл заедно и да бъде поразен от разнообразието на цветове и камъни.

Дръзката кражба шокира света на изкуството, но взломът повдигна и въпроси за адекватността на мерките за сигурност на музея. Дори един от крадците изрази изненада по време на съдебния процес, че са успели да пробият решетките на прозорците очевидно незабелязано, въпреки шума, предизвикан от режещото им оборудване.

Професор Акерман, който подчерта, че отговорността за концепцията за сигурност в музея е споделена между Държавната художествена колекция в Дрезден и друг регионален орган, настоя, че системата за сигурност е една от най-добрите в Германия. Само че допълни, че "в една система за сигурност се съчетават много аспекти, които трябва да работят заедно.

Тя казва, че системата, предназначена за сканиране на външните стени на музея, не е успяла да се справи и че охранителите, които са седели в централната стая за сигурност и са виждали развитието на събитията на мониторите си, са се забавили да се обадят на полицията.

Полицията започва разследване срещу четирима охранители в музея по подозрение, че са помагали при подготовката и са реагирали твърде бавно на самото проникване, но миналата година полицаите прекратяват разследването. Днес системата за сигурност е обновена, а служителите на музея са насочили вниманието си към реставрацията на скъпоценностите.

Експертите са оптимисти, че съкровището на Август може да възвърне предишния си блясък и в крайна сметка да бъде изложено отново пред публика. Кураторите обаче са се примирили със загубата на останалата част от съкровището и приемат, че е малко вероятно колекцията някога отново да бъде цяла.

ОЩЕ: Уникален диамант изчезна при голямата кражба в Дрезден

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа