X
 
 

Папата се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей

1589 0
photo of Папата се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей
Снимка: Правителствена пресслужба
Папа Франциск прие днес във Ватикана Вселенския патриарх Вартоломей.

По информация на ръководителя на службата по печат на Светия престол Матео Бруни, срещата е преминала в братска атмосфера, последвана от съвместен обяд с двете делегации в Къщата на св. Марта, съобщава БГНЕС.

Ватикана е по-добре финансово, отколкото се предполагаше

Подетата от папа Франциск финансова реформа е описана откровено в статия на префекта на Секретариата за икономика на Ватикана кардинал ...

Според говорителя на Ватикана, преди срещата с понтифика предстоятелят на Константинополската православна църква отправил кратко приветствие до Съвета на кардиналите, който се е събрал на поредното си тридневно заседание.

През следващите дни патриарх Вартоломей ще посети намиращата се в Южна Италия епархия на италианско-албанската католическа църква в Лунгро по случай 100-годишнината от нейното учредяване, където ще проведе среща с католиците от източния обред.

В навечерието на визитата си патриарх Вартоломей подчерта в интервю за портала Vatican News съществения напредък, постигнат през последния половин век по пътя към единството между православни и католици. Той подчерта, че за „възстановяването на единството трябва да се направи още много”.

Патриарх Вартоломей обърна специално внимание на жеста на папа Франциск, който му подари част от мощите на св. апостол Петър, определяйки го като „нов етап по пътя към сближаването, важна стъпка в диалога на милостивата любов, започнал преди повече от петдесет години от нашите предшественици”.

Ватикана настоява за ефикасни мерки срещу свещениците педофили

Папа Франциск сериозно се е заел с решаването на проблеми, съществуващи в църквата от десетилетия. Комисията от експерти, съставена от ...

Неочакваният подарък папа Франциск поднесе на 29 юни на делегацията на Вселенския патриарх, която присъства във Ватикана по случай празника на апостолите Петър и Павел. Понтификът поднесе в дар „на своя брат” Вартоломей ковчеже с мощите на св. Петър, което се намираше в параклиса на папските покои. Още на следващия ден реликвата е връчена на Вартоломей в Истанбул. , РИА Новости

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители