Песков: Русия не е замесена в убийството в Берлин

2677
Песков: Русия не е замесена в убийството в Берлин
Снимка: Getty Images

Русия смята да предприеме ответни действия след експулсирането на служители на руското посолство в Германия, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС и "24 часа".

"Смятаме изявлението на германската страна за експулсиране на двама служители на руското посолство в Берлин за неоснователно и неприятелско. Политизираният подход към следствени въпроси е недопустим. Принудени сме да осъществим комплекс от ответни мерки", заяви руското дипломатическо ведомство.

Кремъл ли стои зад убийството на чеченец в Берлин?

През август в един от парковете на Берлин бе убит чеченец. По информация на  Süddeutsche Zeitung, специалните служби про...

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като абсолютно безпочвени подозренията, че Русия може да е замесена в убийството на грузинеца в Берлин.

Тази сутрин посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев е бил извикан в германското външно министерство, където му е била предадена вербална протестна нота във връзка с нови сведения по делото за убийството на грузински гражданин в Берлин.

Според електронното издание на сп. "Der Spiegel" в нотата е поискано Русия да сътрудничи на германската федерална прокуратура, която е поела разследването.

Actuano.com припомня, че германското правителство гони двама служители на посолството на Русия заради убийството на бившия чеченски полеви командир - 40-годишният Зелимхан Хангошвили в Берлин. Съгласно обяснението, руските власти не са оказали достатъчно съдействие за разследването на убийството в берлинския парк Тийнгартен, извършено на 23 август тази година, макар Берлин многократно и настойчиво да е търсил руската страна. Още за германската позиция по казуса можете да прочетете ТУК.

Германия реши да изгони двама руски дипломати заради случай със знаково убийство

Германското правителство реши да изгони двама служители на посолството на Русия заради убийството в Берлин на бивш чеченски полеви кома...

Разследването се води от германската федерална прокуратура, тъй като има достатъчно улики, сочещи, че убийството е извършено "било по заповед на руските държавни власти, или от властите на Чечения като част от Руската федерация", отбелязва германското външно министерство.

Убийството било извършено с пистолет със заглушител. Очевидци го определили като екзекуция. Близо до местопрестъплението бил задържан руснак, който имал документи за самоличност на името на 49-годишният Вадим Соколов.

Те обаче не съществуват в руските бази данни. Смята се, че задържаният в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, срещу когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа