Politico: Зъбато куче пазач трябва на ЕС за борба с мръсните пари

2458
Politico: Зъбато куче пазач трябва на ЕС за борба с мръсните пари
Снимка: Архив

Предложенията на Европейската комисия за справяне с прането на пари срещат съпротива от националните столици, пише авторитетното издание Politico.

Европейската комисия адски много иска създаването на контролен орган за прилагане на правилата на блока срещу прането на пари. Но скептиците се страхуват, че това „куче пазач“ няма да хапе много.

Вицепрезидентът Валдис Домбровскис призова миналата седмица за европейски орган, когато изпълнителната власт в Брюксел пусна план за действие за справяне с незаконните средства, преминаващи през ЕС.

„Това, към което трябва да се стремим, е силен надзорен орган на ЕС, който може да действа в случай, че националните надзорни органи не действат,“ каза в интервю латвийският еврокомисар. „Имаме силни и строги правила срещу пране на пари, но прилагането е неравномерно.“

Планът за действие на ЕК също така очертава инициативи за хармонизиране и актуализиране на защитните мерки за борба с прането на пари в целия блок, като същевременно подобрява каналите за комуникация между звената за финансово разузнаване, агенциите във всяка страна, които анализират информация от банки и други предприятия, задължени да докладват за съмнителни дейности.

Плановете са отворени за публично представяне до 29 юли, като се подготвят законодателни предложения, предвидени за началото на 2021 година.

Напредъкът може да се окаже бавен, предупредиха някои експерти по финансите и мозъчни тръстове. Националните интереси и общото противопоставяне на предаването на твърде много правомощия на европейски орган може да затрудни плановете на Комисията.

Естония - място на множество дела през последните две години - както и Унгария и Полша вече отхвърлиха необходимостта от нов пазач на ЕС. И много други ще се чувстват по същия начин, според Карел Лануо, изпълнителен директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.

„На политическо ниво съществуват приказки, че те искат да направят това“, казва Лануо, който твърди, че за ЕС би било по-добре да хармонизира изискванията за отчитане на контролираните компании и да подобри комуникацията между столиците, а не да търси нов надзирател.

„Погледнете Малта. Казаха, че ще се изчистят, за да се присъединят към ЕС, и ги погледнете днес “, продължи той, посочвайки така наречените златни паспорти на островната държава, които дават на инвеститорите в замяна на пари в брой. Практиката създава рискове от пране на пари, корупция и укриване на данъци, предупреди Брюксел . Кипър предлага подобна програма .

Коронавирусът също може да се окаже пречка, предупредиха финансови експерти ислужители на Комисията. В момента пандемията е с политически приоритет и правителствата може да не са склонни да харчат пари за други въпроси.

Домбровскис не е обезсърчен. Поредица от скандали в Дания , Естония , Германия , Латвия , Малта , Холандия и Швеция от 2018 г. Извадиха наяве липсата на правоприлагане от страна на ЕС. Коронавирусът само избута прането на пари онлайн, каза той.

„Нашият опит от последните години относно прането на пари помогна за концентрирането на умовете“, казва 48-годишният бивш министър-председател, говорейки по телефона от кабинета си в централата Berlaymont, която работи с намален персонал, за да избегне разпространение на коронавирус.

Комисията изчислява, че около 1% от богатството на ЕС е замесено в „подозрителна дейност“ - около 160 милиарда евро.

Правителствата от години тълкуват по различен начин директивите на ЕС, когато ги вписват в съответните си национални статути, оставяйки вратички за ползване от престъпниците.

Някои, но не всички, държави изискват предприятия като платформи за групово финансиране и дилъри на диаманти да съобщават за съмнителни транзакции, казват от Комисията. Ограниченията на плащанията в брой и правомощията на властите за замразяване на активи също се различават по държави.

Ситуацията се изостря от липсата на комуникация между националните органи, се казва в плана за действие.

Вратичките и хлабавото правоприлагане означават, че американските власти многократно трябваше да се намесват, за да изчистят безпорядъка на блока - оставяйки политиците на ЕС да останат със зачервени от срам лица .

През февруари 2018 г. беше необходимо съобщение за пресата от Министерството на финансите на САЩ за третия по големина кредитор в Латвия - ABLV Bank. Мрежата за борба с финансови престъпления на американското министерство на финансите го обвини в пране на пари, свързани със севернокорейската оръжейна програма. Месец по-късно американските власти в Ню Йорк арестуваха председателя на малтийската банка Pilatus по обвинения, включително банкови измами и пране на пари.

Надзорниците в Европейската централна банка не бяха запознати с незаконната дейност, тъй като прането на пари е извън тяхната компетентност. Правителствата на ЕС запазиха полицейските задължения за себе си, вместо да ги предадат на ЕЦБ, когато преди шест години предадоха на органа във Франкфурт отговорността за надзора на заемите.

Това трябва да се промени сега, каза Домбровскис, като призова за контролен орган, който може да проверява както банките, както и националните органи за лошо поведение - и съответно да ги наказва.

Планът за действие на Комисията определя два възможни варианта, които ЕС може да въведе - и двата имат „плюсове и минуси“, казва Домбровскис.

Единият вариант включва създаването на агенция на чисто, от нулата, което позволява на законодателите да разработят специален надзорен орган с мандат да разследва отвъд финансовата индустрия, за бизнес като хазарта.

Процесът на създаване и сработване ще отнеме известно време, се казва в документа от 18 страници, оставяйки на престъпниците повече време да „избелят“ незаконните си средства. Създаването на нов орган също може да се окаже скъпо - нещо, което може да се окаже проблем, след като правителствата са изразходвали трилиони евро, за да подкрепят икономиките си по време на епидемията от коронавирус.

„Този паричен аспект може да играе роля“, каза един скептичен служител.

Вторият, по-евтин, вариант би бил разширяването на ролята на съществуващия банков регулатор на ЕС. Европейският банков орган вече разполага с екип за борба с прането на пари от 16 души като част от задачата да се увери, че националните надзорни органи прилагат правилата правилно.

И все пак прилагането на правилата би изисквало многократно повече от този брой. Парижката агенция въври с другите си проблеми. Съветът на регулатора е съставен от националните надзорни органи на блока, които не са склонни да се порицават взаимно заради собствените си недостатъци.

Например, бордът реши миналата година да освободи Дания и Естония, тъй като не забелязали, че Danske Bank е прекарала около 200 милиарда евро съмнителни средства през естонския си клон за над 6 000 „нерезиденти“ клиенти между 2007 и 2015 г.

Глоба за стотици милиони долари наложи САЩ на холандска банка

Американските власти наложиха глоба от близо 370 млн. долара на холандската банка Rabobank, защото е допуснала през нея да преминават м...

"Фактът, че те не успяха да предприемат действия по един от най-големите скандали в Европа ... показва, че има нужда от по-ефективно управление, структура за вземане на решения и да се отдалечи от събранието на националните надзорни органи", каза Домбровскис, който е открито критичен към решението.

ЕБО също така ще бъде ограничено да контролира финансовия сектор, се казва в плана за действие, оставяйки „слаби връзки в мрежата за надзор на ЕС“, които трябва да обхващат множество други предприятия, от казина до художествени галерии и агенти за недвижими имоти.

Въпросът далеч не е загубен за законодателите на ЕС. „Подобряването на управлението на ЕБО е, разбира се, необходимо, но това не прави банков орган добър надзорен орган срещу финансовата престъпност“, казва в изявление Свен Гиголд, от германските Зелени, в Европейския парламент .

Правителствата все още могат да изберат да се придържат към ЕБО. Франция лобира пред други столици за укрепване на базираната в Париж агенция от есента - засилвайки националното напрежение, заявиха трима служители на Министерството на финансите.

„Налице е чувството, че всичко, което произлиза от институция, базирана в Париж, има особено френско чувство за това“, каза един от служителите. „Това би се вписвало перфектно с френските процеси и системи, но би могло да бъде кошмар за други държави-членки, които ще го прилагат.“

Говорителка на финансовото министерство на Франция отхвърли тези твърдения, като заяви, че Франция е фокусирана върху намирането на правилни решения, за да се справят с мръсните пари, а не да се карат на географското ситуиране на европейски надзорен орган.

ЕК: България има стабилен банков сектор, но слаб напредък срещу прането на пари

В България вече не се наблюдават икономическите дисбаланси, които бяха отчетени през миналата година, според оценката от зимния семестъ...

„Вярваме, че ЕБО би могла да предложи по-ефективен вариант“ и това „би могло да даде конкретни резултати по-бързо“, добави тя. „Това е един вариант и решението за структурата на надзора ще дойде на по-късен етап, след като се съгласим за неговия мандат и компетентност.“

Така или иначе, страните трябва да оставят своите разногласия, каза евродепутатът Ееро Хайнелуома от Финландия, който ръководи социалистите и демократите по мерките срещу прането на пари. Той каза, че гражданите на ЕС трябва да се чувстват като политици, които работят заедно за борба с незаконните финансисти - особено в настоящата криза.

"Въздействието на COVID-19 е трудно за подценяване", каза Хайнелуома пред изданието.

„В такъв труден обществен контекст, при който хиляди хора рискуват да загубят работата си и / или ще видят нивото на живота си понижено, е немислимо, че няма да има политическа готовност за засилване на европейското сътрудничество срещу прането на пари“, каза той.

Вижте още:

Валдис Домбровскис: България влиза в ERM II през юли, остава й да изпълни едно последното условие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа