Полша отмени посещение на представители на Израел

2235
Полша отмени посещение на представители на Израел
Снимка: Pixabay

Полша заяви на 13 май, че е отменила посещението на израелски представители заради намерението им да повдигнат въпроса за реституцията на еврейски имоти, конфискувани по време на Холокоста, твърди Варшава.

"Полша реши да анулира посещението на израелски официални лица, след като израелската страна направи промени в последния момент в състава на делегацията, като заяви, че преговорите ще се съсредоточат главно върху въпросите, свързани с реституцията на собствеността", се казва в изявление на външното министерство неговия уебсайт, предаде БГНЕС.

Стотици на протест пред американското посолство във Варшава

Стотици хора се включиха в протестния марш пред американското посолство във Варшава в знак на недоволство срещу оказвания от САЩ натиск...

В него се казва, че делегация начело с Ави Коен-Скали, генерален директор на израелското министерство за социално равенство, трябваше да пристигне във Варшава на 13 май.

Във връзка с това АФП поиска коментар от израелското външно министерство, но не получи отговор. Нито пък от израелското министерство на социалното равенство.

Яир Лапид, сълидер на основната опозиционна партия Синьо и Бяло, заяви, че министър-председателят Бенямин Нетаняху и външният министър Израел Кац трябва да спрат дебатите по въпросите за Холокоста с Полша.

"Полското правителство отново затруднява Израел заради спомена за Холокоста", каза той. "Ако Нетаняху и Кац не спрат това и не престанат да преговарят по въпроса, светът ще разбере, че паметта за Холокоста не е свещена за правителството на Израел."

Музикант от Полша преподава пиано на млади бургаски изпълнители

Учениците от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” в Бургас участват в музикално с...

Няколко хиляди националисти се събраха в полската столица в събота срещу американски закон за реституцията на еврейски имоти, конфискуван по време на Холокоста.

Управляващата дясна партия Право и справедливост (ПиС), както и центристката и либералната опозиция омаловажават закона, подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп през май 2018 г., като настояват, че той няма да окаже влияние върху Полша.

Законът за некомпенсираните оцелели днес (JUST) - известен като закон 447 - изисква от Държавния департамент на САЩ да докладва пред Конгреса за напредъка на страните, включително Полша, по реституцията на еврейски активи, конфискувани по време на Втората световна война.

Преди войната Полша се населяваше от векове от еврейска общност, наброяваща около 3,2 милиона души, или около 10 процента от населението на страната по онова време.

Полша не покани Путин на честванията за края на Втората световна война

Полша, която беше освободена от Червената армия по време на Втората световна война /1939-1945 г./, няма да покани руския президент Влад...

Напоследък изглежда че антисемитските настроения в Полша се възраждат. Миналата година Варшава прие закон, който прави противозаконно полския народ или държава да бъд0ат обвинявани за съучастие в нацистки военни престъпления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа