Полша поиска оставка на Европейската комисия

1299
Полша поиска оставка на Европейската комисия
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

Външният министър на Полша поиска във вторник оставка на цялата Европейска комисия, защото политиката ѝ не успяла да съхрани единството в Европейския съюз и да предотврати решението на Великобритания да напусне.

Това става след поредните критики от Варшава и към председателя на Европейския съвет Доналд Туск и призиви на полски официални лица за пренаписване на Лисабонския договор, основополагащият документ на ЕС, в полза на по-малко власт за Брюксел и повече за националните столици.

Полша иска втори референдум във Великобритания

Полша би искала Великобритания да проведе втори референдум за членството си в ЕС, заяви лидерът на управляващата партия Ярослав Качинск...

Витолд Вашчиковски заяви, че някои от прерогативите на еврокомисията би трябвало да бъдат прехвърлени към Европейския съвет – заседанията на правителствените и държавни ръководители на 28-те страни членки. Според него този форум – един от трите стълба в управлението на ЕС заедно с Европейския парламент – е с далеч по-голяма легитимност, тъй като събира избрани от европейските граждани лидери. Европейската комисия – включително структурата ѝ и кой за какво отговаря - се одобрява от европарламента, но е резултат на договорености между държавите членки и еврокомисарите, посочени от управляващите политици, не се отчитат пред избирателите.

Управляващата във Варшава евроскептична консервативна партия "Право и справедливост" спори с Брюксел по въпроси като правомощията на Конституционния съд на Полша, политиката за мигрантите и борбата с предизвикани от човека промени с климата, както и за разрешаването на сеч в последната голяма девствена гора в Европа.

"Питаме се дали това ръководство на Европейската комисия, което преди няколко месеца призоваваше политиците да не се вслушват в избирателите си, има правото да продължи да работи и да ремонтира Европа. Според нашето мнение те нямат такова право", каза Вашчиковски, цитиран от "Ройтерс".

През май председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че някои държавни ръководители на страните членки слушат изключително какво казват избирателите им и не работят за развиване на "общо европейско чувство".

Почти половината поляци биха напуснали Великобритания при Brexit

Почти сигурно след решение за излизане на Великобритания от Европейския съюз половината от поляците на Острова ще се върнат в Полша. ...

"Нови политици, нови еврокомисари трябва да се заемат с тази задача и на първо място трябва да дадем нови прерогативи на Европейския съвет, защото той се състои от политици с демократичен мандат", казва сега полският външен министър, цитиран от "Дневник.

Вашчиковски каза още, че "обикновено, когато един политически проект се провали, а ние трябва да защитаваме политическия проект на европейското единство, някой или трябва да промени правилата на играта, или да даде на други политици шанс за подобрят този проект".

На срещата в Прага на външни министри в понеделник Вашчиковски е заявил, че неговото правителство има желание да оглави група от страни в рамките на ЕС, чиято цел ще бъде обновяване на блока след британския референдум, цитира "Асошиейтед прес". Българският външен министър Даниел Митов каза след срещата в понеделник, цитиран от пресслужбата на министерството, че ЕС трябва да предприеме стъпки към реформиране, като например облекчаването на бюрократичните процедури, завършването и успешното функциониране на единния пазар, както и повишаването на конкурентоспособността на европейската икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа