Полша потвърди намерението си да се присъедини към еврозоната

7519
Полша потвърди намерението си да се присъедини към еврозоната
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Министърът на външните работи на Полша заяви, че страната потвърждава намерението си да се присъедини към еврозоната, предаде РИА Новости. Според него ключовите фактори за вземането на това решение са интересите на Полша и стабилността на зоната.

Варшава предполагаше, че това присъединяване ще се случи през 2012 година, но през 2014 вицепремиерът Януш Пехочински заяви, че то ще бъде осъществено не по-рано от 2020 година и то при условие, че не настъпи сериозна криза в световната икономика.

"19-те страни от еврозоната се възстановяват, но правителствата трябва да направят така, че да запазят тази тенденция", заяви в същото време представител на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Възстановяването на еврозоната е ясно. Растежът се връща, всички показатели за доверието на бизнеса и домакинствата се покачват. Добрите новини са, че възстановяването се корени във вътрешното търсене и потребителските разходи", обясниха от ЕЦБ.

Това обаче е недостатъчно и се наблюдава неравномерно разпределено в различните страни, предупредиха още експертите, изразявайки загриженост, че настоящият възход е само цикличен.

Финансовите неволи на Гърция удариха еврото

Еврото поевтинява на фона на поскъпващия долар в търговията във вторник, информира икономическият сайт Expert.bg. Спадът в стойността ...

За да помогне на икономиката да си стъпи на краката, ЕЦБ стартира мащабна програма за изкупуване на облигации, известна като количествено облекчаване. Тя има за цел да изкупува по 60 млрд. евро облигации на месец до септември 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com