Полша с глоба от 1 млн. евро на ден до изпълнение на исканията на ЕК, реши Съдът на ЕС

3072
Полша с глоба от 1 млн. евро на ден до изпълнение на исканията на ЕК, реши Съдът на ЕС
Снимка: Pixabay

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба в размер на 1 млн. евро на ден до изпълнението на решението на Съда на ЕС за премахване на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, за което настояваше Европейската комисия (ЕК). Това бе обявено в изявление на Съда на Европейския съюз, цитирано от „Зюдойче Цайтунг“.

"Полша е осъдена да плаща по 1 млн. евро на ден в полза на ЕК, докато не спре действието на националното законодателство, отнасящо се до компетентността на Дисциплинарната камара на Върховния съд", се казва в изявлението.

По-конкретно става въпрос за разпореждането да се спре работата на спорния дисциплинарен орган за наказване на съдии. Според решенията на Съда на ЕС тази дейност не е съвместима с правилата на ЕС за независимост и безпристрастност на съдебната власт.

Премиерът на Полша: ЕС ни опря пистолет в главата

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини ЕС, че е опрял пистолет в главата, като е поискал от страната му да отмени съдебните реформи...

Финансовите санкции срещу Полша бяха поискани на 9 септември от комисията на ЕС, която отговаря за наблюдението на върховенството на закона в ЕС. Сега те са дължими, докато Полша не изпълни разпорежданията на Съда на ЕС.

"Съдебните системи в целия Европейски съюз трябва да бъдат независими и безпристрастни", разкритикува тогава ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро пък говори за "агресия срещу Полша" и за "правна хибридна война".

В средата на юли Съдът на ЕС постанови, че Полша е нарушила европейското право с дисциплинарния орган. Освен това на страната беше издадена временна заповед за преустановяване на действието на разпоредбите, които оправомощават дисциплинарния орган да се произнася по заявления за снемане на съдебен имунитет и по въпроси, свързани с назначаването и пенсионирането на съдии. Решението засегна и други разпоредби на полското законодателство, свързани с независимостта на съдиите.

След това Полша обяви, че спорният дисциплинарен орган в сегашния му вид ще бъде премахнат. В крайна сметка обаче тя продължи да отработва стари дела. Досега камарата се считаше за сърцевината на съдебните реформи, инициирани от дясноконсервативното правителство на ПиС. Камарата може да уволни всеки съдия или прокурор. Критиците се опасяват, че тя може да служи за порицание на съдиите за неприятни решения.

Моравецки: Полша няма намерение да излиза от ЕС

Полша не планира да напуска Европейския съюз, въпреки съществуващите разногласия с Брюксел относно правилото за приоритет на полското п...

На 20 септември Съдът на ЕС осъди Полша на глоба за откритата мина за лигнитни въглища "Туров" на границата със Саксония и Чешката република. Въпреки временното разпореждане от май, Варшава не е спряла добива на лигнитни въглища, съгласно разпореждането. Поради това Полша ще трябва да плаща глоба от 500 000 евро в бюджета на ЕС за всеки ден, в който не изпълнява заповедта.

Съдебните реформи отдавна са предмет на спорове между ЕС и правителството във Варшава. Степента на взаимно неразбирателство стана ясна миналата седмица в Европейския парламент в Страсбург. В речта си полският министър-председател Матеуш Моравецки обвини Европейската комисия и останалите държави-членки в прилагане на двойни стандарти.

„И в Германия и Франция съответните конституционни съдилища си запазиха правото да ограничават влиянието на Съда на Европейския съюз. Той се опитва да разшири компетенциите си по недопустим начин. Най-висшето право на Полската република е и ще остане полската конституция. Всеки, който се опитва да наложи свое решение на другите без правно основание, е изнудвач", каза Моравецки.

В отговор депутатите го обвиниха в изопачаване на фактите. Политиката на неговото правителство застрашава един от крайъгълните камъни на Европейския съюз.

"Всеки, който отхвърля върховенството на Съда на Европейския съюз, който отхвърля Европейския съюз като правна общност, който отхвърля независимостта на съдебната власт, на практика напуска Европейския съюз като правна общност", заяви германският политик от ХСС Манфред Вебер, председател на групата на консервативната ЕНП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа