Португалия ще направи всичко, за да избегне санкции на ЕС

581
Португалия ще направи всичко, за да избегне санкции на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството на Португалия ще се бори докрай, за да предотврати въвеждането на санкции от страна на ЕС, заяви премиерът Антониу Коща.

„Ще положим всички усилия, за да не попадне Португалия под санкции заради резултати, постигнати от предишното правителство през 2015 година”, каза Коща.

През май Еврокомисията, за пръв път в историята на ЕС, отложи откриването на процедури по прилагане на финансови санкции в размер до 0,2% от брутния вътрешен продукт против членки на общността, в дадения случай Испания и Португалия, за неизпълнение на изискванията на Пакта за стабилност и повишението на допустимото равнище на дефицит в държавния бюджет, който не трябва да надхвърля 3%, предаде БГНЕС.

Според еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московоси, ЕК „ще се върне към разглеждане на този въпрос в началото на юли”. Московиси отбеляза, че Испания и Португалия са получили още 12 месеца толеранс, за да нормализират положението си.

Испания ще трябва да съкрати бюджетния дефицит от 5,1% през 2015 година на 2,5% през 2017 година. Португалия – от 4,2% – на 2,3% още тази година, тъй като дадената й по-рано отсрочка изтече през декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com