Потвърдено - втори случай на натравяне с "Новичок" във Великобритания

8391
Потвърдено - втори случай на натравяне с "Новичок" във Великобритания
Снимка: Getty images/Guliver

Приетата в болница в Солсбъри още в края на юни месец двойка – мъж и жена, за която беше съобщено вчера (4 юли), е била отровена с нервопаралитичен агент от семейството на "Новичок". Това съобщиха британските вестници The Guardian и The Times.

Според информацията, отровените са британски граждани – Чарли Роули, на 45 години, и Доун Стърджес, на 44 години. Те пострадаха в градчето Еймсбъри, което се намира на десетина километра от Солсбъри и са в критично състояние. Информацията, че са пострадали от "Новичок” беше потвърдена от химическата лаборатория в Портън Даун. Припомняме, че точно в Солсбъри беше отровен бившият руски шпионин Сергей Скрипал, който пострада заедно с дъщеря си Юлия, а случаят доведе до световен дипломатически скандал с Русия. Скрипал и дъщеря му обаче оцеляха, заедно с един от полицаите, дошли на място веднага след инцидента, който също пострада.

Нов случай на предполагаемо отравяне в Солсбъри

Двама души са в критично състояние, след като най-вероятно са се натровили с неизвестно вещество. Това се е случило в британското градч...

Тепърва британските власти разследват дали двамата британци са пострадали от веществото от същата партида, с което бяха отровени двамата Скрипал. Проучва се и дали имат някаква евентуална връзка със Скрипал.

Засега не е ясно как двамата британци са били изложени на нервнопаралитичното вещество. Дотук няма данни и нещо в миналото на Роули и Стърджес да предполага те да бъдат жертва на атака с бойно отровно вещество. Няма и информация двамата да са били на някое от местата, на които са били Сергей и Юлия Скрипал около момента, в който бяха намерени отровени. Това повдига въпроса дали британските власти са успели ефективно да обеззаразят районите в Уилшър, които проучваха два месеца след отравянето на Скрипал и които бяха затворени за цивилни граждани. И въпреки това Николас Баси, шеф на британските контратерористични служби, уверява, че рискът от вторично отравяне в района остава нисък.

Съсед на двамата натровени твърди, че се е срещнал с тях в петък и са пили по питие. Роули и Стърджес обиколили доста места, включително магазин, в който си купили боя, за да боядисат лицата си с английския флаг – в подкрепа на английския национален отбор по футбол, който играе на Световното първенство в Русия. Съседът разказва, че първо жената проявила симптоми на натравяне, като била викната линейка, а след това и мъжът изпаднал в подобно състояние – потял се, очите му се подбелили и припаднал.

През следващите дни много райони в Солсбъри и Еймсбъри ще бъдат поставени под карантина, а екипи на британските служби ще търсят доказателства и улики какво се е случило.

Лавров: Великобритания унищожи доказателствата по случая „Скрипал“

Великобритания е унищожила доказателствата по случая с отравянето на Скрипал и е получила политически ползи от инцидента, заяви руският...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com