Председателят на украинския парламент подаде оставка заради влошено здраве

17219
Председателят на украинския парламент подаде оставка заради влошено здраве
Снимка: Getty

Председателят на украинския парламент Владимир Рибак подаде оставка заради влошено здраве. Това съобщи заместник председателят на Върховната Рада при откриването на днешното заседание в парламента, предаде AFP.

Решението на Рибак дойде след като няколко депутати напуснаха управляващата Партия на регионите в протест срещу използването на сила срещу протестиращите, което доведе до смъртта на близо 100 души.

Въпреки споразумението, протестиращи остават на площада

Радикалните антиправителствени протестиращи в Украйна заплашиха да щурмуват президентския дворец и по този начин да провалят мирното сп...

Още петима депутати напуснаха управляващата в Украйна Партия на регионите. 

Веднага след приемането на закона за връщането на конституцията от 2004 година, както и закона за недопускане на преследване и наказание на участниците в масовите протести заместник председателят прочете списък с фамилиите депутатите, които решиха да напуснат редиците на управляващата партия. Първоначално такова желание заявиха 17 депутати, а след това още четирима.

„Повечето от изпълняващите длъжността министри напуснаха своите места и тяхното местоположение е неизвестно. Единственият легитимен орган остава Върховната Рада”, каза депутатът от парламентарната група на „Баткившчина” Александър Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му, при тези условия парламентът има задължението да поеме отговорността за ситуацията в страната.

Опозиционният политик предложи назначаването на временно изпълняващ длъжността министър председател, както и министър на вътрешните работи.

Защо трябваше да умрат...

Кореспондентът на швейцарския "Базлер цайтунг", чиято хотелска стая е с изглед към площад Майдан, е намерил куршум на балкона - най-вер...

Украинската опозиция ще внесе в парламента резолюция с искането за оставката на президента Виктор Янукович. Това съобщава агенция Reuters, позовавайки се на прессекретаря на лидера на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко, Оксана Зиновиева.

„Ще внесем резолюция с искане за оставката на Янукович”, заяви тя и добави: „Това ще позволи на парламента да назначи дата за предсрочни избори.”

Междувременно стана ясно, че президентът на Украйна е пристигнал в Харков тази нощ. Информиран източник каза пред Интерфакс, че самолетът на държавния глава е кацнал в североизточния украински град. Той посочи още, че се очаква президентът да вземе участие в конгрес на депутатите от югоизточните области на Украйна, който ще се проведе в събота.

В същото време представителят на Янукович във Върховната Рада Юрий Мирошниченко заяви, че няма информация за това къде се намира в момента държавният глава.

И Плевнелиев преклони главица пред Путин

Най-напред нека резюмирам една историйка от центъра на София, където все така остава незабелязана подигравката да имаме огромен паметни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа