Предстоят нови сондажи за газ край Кипър

1349
Предстоят нови сондажи за газ край Кипър
Снимка: Getty Images / Guliver

Американската компания ExxonMobil планира още сондажи в Източното Средиземноморие след като неотдавна откри газ в района.

Две седмици след новината, че компанията е открила третото по големина находище на природен газ в света край бреговете на Кипър, американският енергиен гигант ExxonMobil сега работи по проекти за комерсиализиране на газовите резерви и планира още проучвателни сондажи на острова, според Стивън Грийнли, президент на проучвателното подразделение и вицепрезидент на корпорацията ExxonMobil.

Ресурсите на Кипър заплашват обединението на разделения остров

От Министерството на енергетиката на Република Кипър обявиха откриването на залежи на природен газ в Изключителната икономическа зона (...

Коментарите на Грийнли бяха направени по време на CERAWeek от IHS Markit, най-голямата енергийна конференция в света, която събира лидери в индустрията в Хюстън.

"Очевидно току-що обявихме откритието и в момента работим върху неговия размер, като се опитваме да разберем кой е най-комерсиалният начин за разработване на резервите", каза Грийнли за Daily Sabah от кулоарите на събитието.

Той потвърди, че компанията ще разгледа още възможности сондажи в региона, като същевременно се ангажира с проекти за монетизиране на запасите на Glaucus-1 по най-доходоносния начин.

Откритието на ExxonMobil, обявено от министъра на енергетиката на Кипър Георгиос Лаккотрис, беше направено във втория кладенец на компанията, Glaucus-1, разположен в блок 10 в изключителната икономическа зона, обявена едностранно от гръцката страна. Смята се, че Glaucus-1 съдържа 5-8 трлн. куб. фута газ (142 до 227 млрд. куб. м).

Спорът за газово находище между Израел и Кипър отива на международен арбитраж

Израел и Кипър отиват на международен арбитраж, за да решат спор за разпределянето на природен газ в съвместно офшорно находище, според...

Грийнли вече заяви, че откриването на газ е окуражаващ резултат в погранична зона за проучване. "Потенциалът на този новооткрит ресурс да служи като източник на енергия за регионалните и световните пазари ще бъде оценен по-нататък."

Миналата година италианската ENI и френската Total обявиха, че са намерили обещаващо находище на природен газ в близката концесия, Calypso, разположена в блок 6 от едностранно обявената от гръцката администрация изключителна икономическа зона. Консорциумът на ExxonMobil и Qatar Petroleum започнаха сондажи в блок 10 през ноември 2018 г.

Кипърското гръцко правителство все още не е комерсиализирало откриването на газ, тъй като огромен политически проблем очаква своето решение на острова, както и липсата на инфраструктура за обработка и оползотворяване на природния газ. В района има едно газово находище, Афродита, което съдържа около 4 трлн. куб. фута газ, открити на юг от острова през 2011 г.

В отговор на инфраструктурния проблем, правителството на кипърските гърци обяви търг за съоръжение за втечнен природен газ (LNG), което ще бъде изградено до ноември 2020 г. Съоръжението ще може да поеме между 120 000 и 217 000 куб. м газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа