Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

05 май 2024, 18:00 часа • 12152 прочитания

Европейските разузнавателни служби отправиха сериозно предупреждение и обвиниха Русия, че подготвя "насилствени саботажи" на целия континент.

Разузнавателните агенции предупредиха правителствата си, че Москва вече е започнала по-активно да подготвя скрити бомбени атентати, палежи и увреждане на инфраструктурата на европейска територия - пряко и чрез подставени лица.

Още: Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Служителите на разузнавателните служби предупредиха, че руските сили почти не се съобразяват с живота на цивилното население при провеждането на подобни операции, пише Financial Times. Според британското издание оценката е изготвена от служители на разузнаването на три европейски държави.

„Оценяваме, че рискът от контролирани от държавата (Русия) саботажни действия е значително увеличен“, заяви Томас Халденванг, който е ръководител на германското вътрешно разузнаване. „Сега изглежда, че Русия се чувства комфортно да извършва операции на европейска земя с висок потенциал за щети“, каза той на европейска конференция по сигурността миналия месец.

Примери за руски саботажи

Изявлението на Халденванг дойде само няколко дни след като двама германско-руски граждани бяха арестувани в Байройт, Бавария. Те бяха задържани от германската полиция за предполагаем заговор за нападение срещу военни и логистични обекти в Германия от името на Кремъл.

Още: Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

Припомняме, че преди дни избухна пожар в обект на немската оръжейна компания Diehl Defence, която произвежда ПВО системите IRIS-T, предоставяни от Берлин на Украйна. Все още не е ясно как е възникнал огънят: Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО).

Междувременно в Обединеното кралство двама мъже бяха обвинени, че миналия месец са предизвикали пожар в склад с пратки с помощи за Украйна. След ареста им прокуратурата ги обвини, че работят за руското правителство.

Снимка: Getty Images

В Швеция службите за сигурност разследват поредица от инциденти с дерайлиране на железници, а в Естония Службата за вътрешна сигурност на страната заяви, че за нападението срещу автомобила на вътрешния министър през февруари тази година се предполага, че е извършено от руски разузнавачи.

Не само това - Русия беше обвинена и в опит да унищожи системите за сигнализация на чешките железници от министъра на транспорта в Прага: Русия опитва да саботира европейските жп линии: Предупреждение от Чехия.

„Очевидният извод е, че има истинско засилване на руската активност“, казва пред FT Киър Джайлс - старши консултант в мозъчния тръст „Чатъм хаус“. „Не може да се каже дали това е отражение на факта, че руснаците хвърлят повече ресурси, дали са по-небрежни и ги хващат, или западното контраразузнаване просто е станало по-добро в откриването и спирането им“, добавя той.

НАТО се включва

Високопоставен европейски правителствен служител заявява пред британското издание, че информацията за злонамерените действия на Русия се споделя чрез службите за сигурност на НАТО. „Беше дошло време да се повиши осведомеността и вниманието към заплахата от руско насилие на европейска територия", добавя той.

Още: НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Във връзка с това в четвъртък НАТО излезе с изявление, в което изрази дълбоката си загриженост от нарастващите „злонамерени действия на територията на съюзниците“ от страна на Русия. От Алианса заговориха за „засилваща се кампания в цялата евроатлантическа зона“.

В петък Германия обеща последствия за Москва - в изявление, което беше подкрепено от ЕС и НАТО - заради хакерските атаки срещу Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц през 2023 г. Русия все още не е отговорила на тези обвинения.

Още: Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес