Президентът на Сенегал: След разговора с Путин съм спокоен за доставките на храни

2892
Президентът на Сенегал: След разговора с Путин съм спокоен за доставките на храни
Снимка: iStock

Ръководителят на Африканския съюз и президент на Сенегал Маки Сал заяви, че е "успокоен" след разговори с президента Владимир Путин относно недостига на храна, причинен от военната кампания на Москва в Украйна.

Путин прие сенегалския президент в черноморската си резиденция в Сочи на 100-ния ден от офанзивата на Москва в Украйна. Недостигът на храни в световен мащаб и доставките на зърно, блокирано в украинските пристанища, бяха сред водещите теми в дневния ред на разговорите.

Разузнавателни източници от САЩ: Имало е опит за атентат срещу Путин през март

Здравословното състояние на руския президент Владимир Путин продължава да е обект на широки дискусии в администрацията на Джо Байдън. В...

"Установих, че Владимир Путин е ангажиран и осъзнава, че кризата и санкциите създават сериозни проблеми за слабите икономики, каквито са африканските", заяви Сал пред журналисти, като добави, че си тръгва от Русия "много спокоен и много доволен от размяната на мнения".

Преди разговорите, които продължиха три часа, Сал помоли Путин "да осъзнае, че нашите страни, дори и да са далеч от театъра на бойните действия”, са жертви на конфликта „на икономическо ниво".

Той заяви, че е важно да се работи заедно, така че "всичко, което се отнася до храни, зърно, торове, всъщност да е извън" западните санкции, наложени на Москва, след като Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари, предаде БГНЕС.

В изказването си пред репортерите преди разговорите Путин не спомена доставките на зърно, но заяви, че Русия "винаги е била на страната на Африка" и сега желае да засили сътрудничеството.

"На новия етап на развитие ние отдаваме голямо значение на отношенията си с африканските държави и трябва да кажа, че това има определен положителен резултат", добави Путин. Вашингтон и Брюксел наложиха безпрецедентни санкции срещу Москва, което накара Путин да търси нови пазари и да укрепва връзките си с държави от Африка и Азия.

Историята помни: Първата корупционна измама на Владимир Путин

През лятото на 1991 г., оглавявайки комисията по външни отношения на кметството в Санкт Петербург, Владимир Путин активно се захваща за...

Кремъл съобщи, че двамата лидери са обсъдили разширяването на "политическия диалог" между Русия и Африканския съюз, както и икономическото и хуманитарното сътрудничество.

Говорейки пред репортери по-рано днес, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският лидер ще обясни на Сал "реалното състояние на нещата" относно доставките на зърно, блокирано в украинските пристанища. "Никой не блокира тези пристанища, поне не от руска страна", каза Песков. Путин заяви, че Москва е готова да потърси начини за превоз на зърно, блокирано в украинските пристанища, но поиска Западът да отмени санкциите.

Следващата седмица се очаква руският външен министър Сергей Лавров да посети Турция за разговори относно създаването на "коридор за сигурност" за деблокиране на износа на зърно от Украйна.

Военната кампания на Москва в Украйна и множеството международни санкции срещу Русия нарушиха доставките на торове, пшеница и други суровини от двете страни, което доведе до повишаване на цените на храните и горивата.

Цените на зърнените култури в Африка, най-бедния континент в света, се повишиха рязко заради спада на износа от Украйна, което изостри въздействието на конфликта и изменението на климата и предизвика опасения от социални вълнения. ООН заяви, че Африка е изправена пред "безпрецедентна" криза, причинена от конфликта.

Депутатите, които призоваха Путин да спре войната, бяха изключени от комунистическата партия

Фракцията на комунистическата партия в парламента на Приморския край в Далечния изток на Русия изгони депутатите, които си позволиха да...

В четвъртък Чад, който няма излаз на море, обяви "извънредна ситуация с храните", като призова международната общност да помогне. Корабите, натоварени със зърно, остават блокирани в Украйна, която преди февруари беше водещ износител на царевица и пшеница и сама осигуряваше 50 % от световната търговия със слънчогледово семе и олио.

Корабоплаването в Черно море е възпрепятствано и от поставените в него в началото на войната мини. През 2019 г. Путин прие десетки африкански лидери в Сочи в опит да затвърди влиянието на Русия на континента. Въпреки че никога не е била колониална сила в Африка, през съветската епоха Москва беше ключов играч на континента, подкрепяйки движения за независимост и обучавайки цяло поколение африкански лидери. Връзките на Русия с Африка намаляха с разпадането на Съветския съюз през 1991 г., а през последните години Китай се превърна в ключова външна сила на континента.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com