Протестите в Румъния продължават, въпреки отстъпленията на правителството

1115
Протестите в Румъния продължават, въпреки отстъпленията на правителството
Снимка: Getty Images/Guliver

След шест нощи на многохилядни демонстрации, румънските протестиращи се поздравиха с победа, след като правителството се отказа от намеренията си да разхлабва антикорупционното законодателство. Въпреки това обаче протестите продължават с искане за оставката на кабинета.

"Те са дълбоко корумпирани. Първият им приоритет след като встъпиха в длъжност беше да дадат на заден от най-важната работа, свършена в Румъния през последните 28 години – борбата с корупцията", коментира 28-годишен протестиращ.

Румънското министерство на правосъдието с нов проект за промяна на наказателния кодекс

Румънският министър на правосъдието Флорин Йордаке съобщи, че ще публикува по-късно днес нов проект за промяна на наказателния кодекс н...

Половин милион румънци излязоха на улицата, след като новоизбраното правителство на социалдемократите изготви постановление за декриминализиране на корупционни нарушения, ако щетите са под 200 хил. леи. Притиснато от протестите, правителството се отказа от постановлението, но правосъдният министър Флорин Йордаке съобщи, че то ще бъде трансформирано в проектозакон, който ще бъде внесен в парламента. Предложението дори вече беше изпратено за одобрение на Висшия съвет на магистратурата, което допълнително взриви общественото недоволство.

В понеделник румънското министерство на правосъдието обаче съобщи, че се отказва от замислените промени в Наказателния кодекс.

"Министерството не е заето с изготвяне на проект за изменение и допълнение на закон номер 286/2009, отнасящ се до Наказателния кодекс, и закон номер 135/2010, отнасящ се до Наказателно-процесуалния кодекс", се посочва в съобщение на правосъдното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа